Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam wordt ‘healthy city’

Rotterdam krijgt als eerste stad in Nederland het internationale predicaat ‘healthy city’ van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Die krijgt de stad voor de brede gezondheidsaanpak van Rotterdammers.
Rotterdam wordt 'healthy city'

Dat heeft de gemeente maandag bekendgemaakt. De zogeheten verbindende aanpak moet er op den duur voor zorgen dat Rotterdammers langer leven. In vergelijking met de rest van Nederland leven inwoners van de havenstad gemiddeld korter. Dat komt grotendeels door externe factoren, zoals slechte woonsituatie en een ongezonde leefstijl.

Werk

Om daar iets aan te doen, probeert het stadsbestuur op verschillende terreinen invloed uit te oefenen. Zo zet de gemeente in op meer werk, waardoor mensen betere woningen kunnen kopen en hun levensstijl kunnen verbeteren, om een paar voorbeelden te noemen.

Netwerk

‘De gemeente zorgt samen met woningcorporaties dat de kwaliteit van de woningen wordt verbeterd en dat er voldoende faciliteiten zijn om bijvoorbeeld te sporten’, aldus een woordvoerder van de gemeente. Nu Rotterdam het WHO-predicaat heeft gekregen, komt het in een netwerk van ongeveer zestig Europese steden die op een vergelijkbare manier bezig zijn. ‘We kunnen nu allerlei gegevens uitwisselen om de aanpak weer te verbeteren’, aldus de woordvoerder.

Lange adem
PvdA-wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) vindt het onverteerbaar dat als iemand in een wijk in Charlois woont, korter leeft dan in een Kralingse wijk. ‘Het goede nieuws is dat je als bestuurder wel aan een aantal knoppen kunt draaien, ook al is dat een kwestie van lange adem.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos