Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rotterdam wil oplossingen van het ‘nieuwe welzijn’

De gemeente Rotterdam neemt de verhouding opdrachtgever- opdrachtnemer in het welzijnswerk onder de loep. Gebiedsgericht opdrachtgeverschap met regie vanuit de deelgemeente moet worden gecombineerd met een professionelere werkwijze van welzijninstellingen.
Rotterdam wil oplossingen van het ‘nieuwe welzijn’

Het ‘Uitvoeringsprogramma Verbetering Welzijnssector’ richt zich op het verstrekken én aannemen van opdrachten die gebiedsgerichte oplossingen opleveren. Op dit moment is de welzijnswereld volgens de gemeente ‘erg onoverzichtelijk’. Zo hebben sommige welzijnsinstellingen bijvoorbeeld te maken met wel vijftig verschillende opdrachten. Ook zijn er opbouwwerkers die door de ene deelgemeente per uur worden betaald en door andere op basis van activiteiten.

Pilotproject
Jantine Kriens, wethouder voor Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang, wil naar meer overzichtelijke werkmethoden. Gemeente, deelgemeenten en instellingen delen in pilotprojecten informatie over specifieke onderwerpen en dienen meer eenduidige methodes te ontwikkelen. Zo is er in de Tarwewijk een pilotproject Taalproblematiek gestart, waarbij een analyse wordt gemaakt van spelers in de wijk en een betere toeleiding naar onderwijs.

Eenduidige cyclus
Deelgemeenten en gemeentediensten dienen met een eenduidige cyclus van opdrachtverstrekking te werken. Bestuurders gaan trainingen professioneel opdrachtgeverschap volgen. Via een speciale welzijnspagina op het gemeentelijk internet geven diensten en deelgemeenten elkaar een overzicht van opdrachten en verstrekte subsidies.

Kennisuitwisseling
Opdrachtnemers wisselen meer kennis uit over ontwikkelde oplossingen voor maatschappelijke problemen. ‘Het nieuwe welzijn’ moet bijdragen aan minder werkloosheid, hogere opleidingsniveaus onder jongeren en minder armoede.

Link: Het nieuwe welzijn in Rotterdam

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Gemeente Rotterdam

1 REACTIE

  1. Het streven naar een overzichtelijker en verantwoord gedoseerde zorg voor welzijn verdient zonder meer alle lof.
    Belangrijk daarbij is dat te hanteren procedures niet eindeloos zullen gaan duren waardoor initiatieven worden getraineerd.
    Belangrijk is ook dat werkers in deze zorg de kunst van adequate samenwerking, alsmede relevante deling van kennis en ervaringen zullen verstaan.
    Het toepassen van commerciële (marketing) principes op de zorg is uitermate discutabel, omdat dit meer van de behoeften van de hulpverlener dan van de behoeften van de klant dreigt uit te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.