Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam wil inkomenseis in achterstandswijk verlengen

Het gemeentebestuur van Rotterdam wil de zogenoemde Rotterdamwet nog vier jaar verlengen. In bepaalde achterstandswijken geldt een inkomenseis om zich er te kunnen vestigen. Uit een evaluatie van deze maatregel blijkt dat de verhouding werkenden – niet werkenden in betreffende wijken is verbeterd, zegt het college.
Rotterdam wil inkomenseis in achterstandswijk verlengen

Het gemeentebestuur van Rotterdam wil de toepassing van de huisvestingsvergunning in de wijken Carnisse, Hillesluis, Oud Charlois en de Tarwewijk voortzetten tot 2014. In de wijk Bloemhof zou de maatregel in juni dit jaar moeten worden ingevoerd. Het college heeft de gemeenteraad voorgesteld hiervoor een verzoek in te dienen bij de minister van Wonen, Wijken en Integratie.

Goedkeuring
De zogenoemde Rotterdamwet werd na goedkeuring door de Eerste en Tweede Kamer in juli 2006 ingevoerd. De maatregel komt uit de koker van Leefbaar Rotterdam en is bedoeld om de achterstandswijken leefbaarder te maken. De wet stelt een inkomenseis – minimaal bijstandsniveau uit werk, dienstbetrekking, zelfstandig bedrijf of beroep, AOW, pensioen of studiefinanciering – om in genoemde wijken en een aantal straten in andere stadsdelen een woonvergunning te krijgen.

Verbeterd
Het voorstel door het gemeentebestuur wordt gedaan naar aanleiding van de uitkomsten van het evaluatieonderzoek naar de werking van de huisvestingsvergunning in de periode juli 2006 – juli 2009. Uit dit onderzoek blijkt volgens het college dat de maatregel werkt: de verhouding werkenden niet-werkenden in de aangewezen gebieden is meer verbeterd dan in de overige gebieden.

Niet kansloos
In totaal zijn er 6.469 aanvragen voor een huisvestingsvergunning ingediend. Van de aanvragen zijn er 4.980 (77%) toegekend en 342 (5%) geweigerd. Aanvragers met een afwijzing zijn niet kansloos op de woningmarkt. Van de geweigerde vergunningen hebben 234 mensen (68%) op korte termijn andere woonruimte elders in Rotterdam of de regio gevonden.

Lange adem
Volgens verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus (PvdA, Wonen en Ruimtelijke Ordening) vergt het aanpakken van problemen een lange adem: ‘Het is belangrijk om in een aantal wijken door te pakken om de verbetering voort te zetten.’ Volgens de evaluatie is er voldoende draagvlak voor de maatregel onder bewoners en professionals. Een punt van zorg is de grote toestroom van werknemers uit Midden- en Oost Europa en de daarmee samenhangende overbewoning.

Instrument
Wethouder Karakus benadrukt dat de maatregel bedoeld is om de kwetsbare wijken zoveel mogelijk te ontzien: ‘De huisvestingsvergunning is niet dé oplossing maar een tijdelijk instrument om de problemen in de wijken sneller aan te pakken. Doorgaan met het opknappen van woningen, bestrijding van overbewoning, huisjesmelkerij en maatregelen op sociaal en economisch terrein zijn cruciaal.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: gemeente Rotterdam foto: ANP Koen van Weel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.