Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam verwacht dit jaar 400 huisverboden

In de regio Rotterdam zijn sinds 1 januari honderd huisverboden opgelegd bij huiselijk geweld. Dankzij de afkoelingsperiode krijgen hulpverleners de problemen bij het gezin snel in beeld. Dit jaar verwacht de gemeente zo’n 400 huisverboden.
Rotterdam verwacht dit jaar 400 huisverboden

Een man mishandelt zijn partner al langer dan een jaar ernstig. Drie kinderen zijn daarvan dagelijks getuige. Deze pleger krijgt een tijdelijk huisverbod opgelegd. Deze maatregel is in de politieregio Rotterdam-Rijnmond, vanaf de invoering op 1 januari, aan honderd plegers van huiselijk geweld opgelegd. Dankzij deze afkoelingsperiode hadden hulpverleners de problemen bij het gezin snel in beeld. Zowel de mishandelaar als de mishandelde hebben besloten samen in behandeling te gaan bij de Waag, een instituut dat behandeling biedt bij huiselijk geweld.
 
Geen huisbezoek
Jaarlijks sterven in de regio Rotterdam gemiddeld tien mensen door huiselijk geweld. Er zijn ongeveer 20.000 slachtoffers van huiselijk geweld. Het tijdelijk huisverbod is een nieuwe maatregel in de strijd tegen huiselijk geweld en helpt de cirkel van geweld te doorbreken. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag. In deze afkoelingsperiode mag de pleger ook op geen enkele wijze contact opnemen met de achterblijvende partner of kinderen. Dus geen huisbezoek, geen telefoontjes, geen sms’jes, niet de kinderen van school halen. Rotterdam verwacht dit jaar 250 tot 400 huisverboden op te leggen.

Oorlog winnen
De ervaring met deze nieuwe maatregel leert dat als het geweld voor in ieder geval tien dagen stopt, er rust en ruimte komt voor hulp aan slachtoffer(s) en pleger. Wethouder Jantine Kriens: ‘Als je eenmaal begint met een structurele aanpak van deze problematiek dan kan het niet anders dan dat je een beerput opentrekt. We zijn een stap verder met de nieuwe maatregel, maar de oorlog tegen huiselijk geweld is nog lang niet gewonnen.’

Direct hulp
Sinds de Wet tijdelijk huisverbod van kracht is, zijn politie en hulpverleners intensiever gaan samenwerken. Hulpverleners staan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week klaar. Hierdoor komt hulp direct op gang. Dit doorbreekt de cirkel van geweld en voorkomt bijvoorbeeld dat kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld later zelf de fout in gaan, of ook slachtoffer van geweld worden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: gemeente Rotterdam

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.