Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Roken: ouders en kinderen praten langs elkaar heen

Van de ouders heeft 80 procent wel eens met hun kind over (niet gaan) roken gesproken. Toch beweert maar een derde van de 10- tot en met 16-jarigen daarover een gesprek te hebben gehad. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.
Roken: ouders en kinderen praten langs elkaar heen

‘Blijkbaar beleven veel ouders gesprekken over roken anders dan hun kinderen’, zegt Lies van Gennip, directeur van Stivoro. ‘Daarom voeren we samen met het Trimbos-instituut campagne om communicatie over middelengebruik tussen ouder en kind te verbeteren. Met de start van het nieuwe schooljaar is het belangrijk aandacht te besteden aan het voorkomen van roken.’

Basisschool
Uit het onderzoek onder jongeren blijkt verder dat er op de basisschool nog weinig wordt gerookt, maar dat in het voortgezet onderwijs vaker een sigaret wordt uitgeprobeerd. Zo heeft 1 op de 4 brugklassers wel eens gerookt. Ook zegt 36 procent van alle jongeren van 10 tot en met 16 jaar wel eens te hebben gerookt, maar zijn hun ouders daarvan niet op de hoogte.

Openhartig
Bijna alle ouders willen dat hun kind niet begint met roken, aldus Van Gennip. Met de campagne ‘Kind naar de brugklas? Praat nu over roken’ wil Stivoro ouders bewegen tot een goed en openhartig gesprek met hun kind. Op de website kunnen ouders het gesprek met een oefenpuber aangaan. Ook vinden ze er informatie en tips. Van Gennip: ‘Daarnaast organiseren de GGD en de instellingen voor verslavingszorg op verzoek van scholen of buurtcentra ouderbijeenkomsten.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Stivoro/foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.