Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Risicojongeren sneller signaleren’

'Het is de hoogste tijd dat er onderzoek komt naar uitbreiding van de bevoegdheden van het gemeentebestuur om jeugdigen op te sporen die alleen nog maar dreigen risicojongeren te worden.' Dat bepleit wetenschappelijk directeur Wim Hafkamp van het Nicis Institute.
'Risicojongeren sneller signaleren'

Hij reageert hiermee op de nieuwe publicatie Risicojongeren, een bundeling van allerlei initiatieven, ideeën en praktijkvoorbeelden voor een effectieve aanpak van jongerenproblematiek. Het boekje wordt donderdag uitgereikt aan burgemeester Wim Cornelis van de gemeente Gouda tijdens een bijeenkomst over de problematiek van risicojongeren. De onderzoekers baseren de publicatie op expertmeetings met stedelijke professionals en onderzoekers over maatschappelijk uitval van risicojongeren.

Regie
Hafkamp vindt dat gemeenten zelf de regie in handen moeten nemen om stedelijke samenwerkingsverbanden op te zetten. Experts die met risicojongeren werken, stellen dat ook de overheid beter kan functioneren als de verschillende departementen en gemeenten zaken beter op elkaar afstemmen om tegenstrijdige signalen over de aanpak te voorkomen. Professionals moeten volgens hen meer de ruimte krijgen om hun budget te besteden zoals zij denken dat goed is om jongeren te helpen.

Andere weg
‘De aanbevelingen laten zien dat we een volstrekt andere weg moeten inslaan als het gaat om aanpak van risicojongeren. Sleutel van de oplossing zit in het vroegtijdig signaleren en hiermee voorkomen dat jongeren te boek komen te staan als risicojongeren’, zegt Hafkamp. Om maatschappelijke uitval aan te pakken, moet je de tijd nemen voor een gedegen probleemanalyse. Zonder een hulpvraag van de jongere zelf zal geen enkele methode werken en het onderwijs moet vroeg betrokken worden bij de problematiek, aldus het rapport.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Marcel Antonisse

2 REACTIES

 1. Echte aandacht, gezien, gehoord, aangeraakt willen worden (lijfelijk aangeraakt worden maar ook in het hart met gevoel), helpen bij de inzichten die naar boven komen vanuit het onderbewustzijn via “creatieve communicatie”, dan de juiste boodschap terug geven zodat het zelfhelend vermogen van het kind bereikt wordt en het kind zichzelf kan gaan helpen om dan te genezen.
  Ik heb hierin al de mooiste dingen bereikt en ouders laten zien en voelen, hoe mooi en goed hun kind laat zien wat ze eigen,ijk willen en wat ouders eraan moeten doen om dit samen met elkaar te kunnen bereiken.
  ik hoor graag iets van jullie,
  Met vriendelijke groeten J,.Ghijsen
  06-28121877

 2. Lees alle reacties
 3. Helemaal mee eens. We kunnen tegenwoordig wel spreken van risico TIENERS. Wat doen we met kinderen waarvan we weten, zien en voelen dat deze gedrag vertonen waaruit je verondersteld dat deze weleens risicojongeren kunnen worden? Wie heeft de sleutel van vroegsignalering? Welke methodiek om het risicogedrag vroegtijdig bij te sturen moet toegepast worden??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.