Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Richt snel meldpunt misbruik in overheidsinstelling op’

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) moet haast maken met de oprichting van een meldpunt voor slachtoffers van misbruik en geweld in overheidsinstellingen en pleeggezinnen. Zo'n meldpunt komt er, maar de realisatie duurt te lang, vindt Rieke Samson-Geerlings, voorzitter is van de commissie die onderzoek doet naar misbruik in dergelijke instellingen. Samson-Geerlings zegt dit in een interview in dagblad Trouw van woensdag.
‘Richt snel meldpunt misbruik in overheidsinstelling op’

Samson-Geerlings vindt dat het nieuwe meldpunt er voor 8 oktober moet zijn. Dan presenteert zij haar onderzoeksresultaten. Het tijdelijke meldpunt van de commissie houdt dan op te bestaan. ‘We hebben tot nu toe 800 meldingen binnengekregen. Maar dat is het topje van de ijsberg. Er zijn nog zoveel meer slachtoffers die zich niet hebben gemeld, maar die daaraan in een later stadium wel behoefte krijgen. Het zou jammer zijn als er straks geen gremium meer is dat naar hen luistert.’

Pleeggezin

De voorzitter van de commissie-Samson ziet ook graag dat het nieuwe meldpunt breder wordt dan alleen voor slachtoffers van misbruik. Ook mensen die slachtoffer zijn geworden van geweld zouden er terecht moeten kunnen, vindt Samson-Geerlings. Dat zou ook moeten gelden voor personen die elders dan in pleeggezinnen of instellingen zijn misbruikt, bijvoorbeeld in het kindervervoer. ,,De staatssecretaris van Volksgezondheid heeft dat ook toegezegd, maar het duurt zo lang. Daarom doe ik een oproep om er snel werk van te maken.”

Misbruik

De commissie-Samson onderzocht misbruik van kinderen die de afgelopen decennia door de kinderrechter uit huis zijn geplaatst. Kinderen voor wie de ouders niet goed konden zorgen. Volgens Samson zijn er veel mensen die nu 50 of 60 zijn en nu, 30 of 40 jaar na dato, pas voor het eerst over het hen aangedane misbruik praten. Het meldpunt van de commissie verwijst degenen die zich melden door naar Slachtofferhulp Nederland.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.