Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Rek uit aanpak schooluitval mbo’

Het mbo gaat in de toekomst de doelstelling met betrekking tot schooluitval waarschijnlijk niet halen. Dat zegt voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad. 'De rek is er uit.'
'Rek uit aanpak schooluitval mbo'

De schooluitval is de afgelopen jaren iedere keer gedaald, maar Van Zijl vreest dat er nu een einde is gekomen aan de daling. ‘We hebben niet voldoende instrumenten en middelen om de groep mbo-studenten te helpen die met enorme problemen kampen, waardoor ze niet aan scholing toekomen. Docenten zijn geen hulpverleners.’ Het gaat dan met name om jongeren in grote steden.

Schoolverlaters
Volgens het actieplan Aanval op Schooluitval is het de bedoeling dat het mbo het aantal voortijdige schoolverlaters in het schooljaar 2010/2011 met 40 procent heeft teruggedrongen ten opzichte van 2005/2006. De doelstelling voor 2009/2010 was 30 procent vermindering ten opzichte van 2005/2006. De teller bleef toen steken op 13 procent afname.

Bemind
Van Zijl doet zijn uitspraak aan de vooravond van de 6-Daagse Beroepsonderwijs, die op maandag begint. Doel van 6-Daagse is het beroepsonderwijs na alle negatieve publiciteit in een beter daglicht te zetten. ‘Het mbo moet bekender en meer bemind worden’ aldus de voorzitter. De 6-daagse, waarin de MBO Raad de aandacht wil vestigen op de betekenis van het middelbaar beroepsonderwijs, wordt voor de tweede keer gehouden.

Goed mis
Volgens Van Zijl gaat 90 procent van de ruim 530.000 mbo-studenten zonder problemen naar school. Maar bij de 10 procent waar problemen zijn, is het meteen goed mis. ‘Als een student voortijdig uitvalt, zijn er gelijk grote sociale problemen. Zonder diploma kom je namelijk nauwelijks aan een baan.’

Zwak
Behalve bij studenten, gaat er ook het nodige mis bij de opleidingen. Zo bleek begin eerder dit jaar uit onderzoek van de Onderwijsinspectie dat zestig opleidingen een zeer zwakke onderwijsinhoud hebben, inmiddels zijn dat er nog maar twintig. Daarnaast zijn er ook een kleine driehonderd opleidingen waarbij de examens zijn afgekeurd. ‘Te veel natuurlijk, maar het aantal moet wel afgezet worden tegen de 11.000 opleidingen die we in het mbo hebben.’

Tijdens de 6-Daagse is er onder meer aandacht voor stagiaires, studenten die in de zorg gaan helpen en een algemene ‘kijk in de keuken’ van mbo-opleidingen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.