Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regina Mac-Nack: Charismatisch moederfiguur

Regina Mac-Nack, coördinator van de Amsterdamse Voedselbank, werd onlangs Amsterdammer van het Jaar. ‘Soms zegt het maatschappelijk werk “zoek het maar uit” en voorkom ik een huisuitzetting.’

Door Martin Zuithof – Regina Mac-Nack is een drukbezet mens. Op maandagavond begeleidt ze een gespreksgroep voor gezinnen met problemen. Op dinsdag voorziet ze de junks en zwervers op het Centraal Station in Utrecht van eten.

Op woensdag organiseert ze een kookmiddag voor moeders en kinderen, en ’s avonds een jongerensoos. Op donderdag coördineert ze het uitdelen van voedselpakketten aan gezinnen en op vrijdag ontvangt ze arme moeders van de negen basisscholen in Amsterdam- Zuidoost.
Vervolgens maakt ze op zaterdag 220 maaltijden voor verslaafden en daklozen in Zuidoost. Ze leert jonge moeders hoe ze van hun minimuminkomen toch nog wat geld kunnen sparen. En dat alles begeleid door gebed, een goed gesprek, persoonlijke aandacht en een fijne sfeer. ‘Ik geef de mensen vis, maar leer ze ook vissen,’ legt ze uit. ‘Ik respecteer God. Met iedereen die komt ga ik eerst bidden. Dan merk je gewoon dat deuren opengaan.’

Mac-Nack’s missie ontstond in 1996 na een medische fout. Bij een operatie vanwege een vermeende buitenbaarmoederlijke zwangerschap, werd één van haar wervels zo beschadigd dat ze waarschijnlijk nooit meer goed zou kunnen lopen. Ze smeekte God: ‘Als u echt bestaat, help me dan.’ Als tegenprestatie voor haar genezing beloofde ze iets groots te verrichten.
In 1996 begon ze met uitdelen van warme maaltijden aan junks op de Zeedijk. In 2001 ging ze voedselpakketten geven aan gezinnen, aan veertig, aan tachtig en al snel aan 120 gezinnen. Vervolgens hoorde ze van kinderen die zonder ontbijt naar school gingen en ging ze langs bij de scholen in Zuidoost. Ze begon tosti’s en boterhammen uit te delen, maar omdat er in veel gezinnen ook nog kinderen thuis zitten zonder eten, ging ze ook via de scholen voedselpakketten aanbieden.
Regina Mac-Nack is het gezicht geworden van de Amsterdamse Voedselbank en verspreidt niet alleen voedsel, maar ook het woord van God onder een groeiend aantal arme sloebers. Mac-Nack’s organisatie heeft inmiddels 85 vrijwilligers, ze voorziet meer dan 1400 gezinnen, alleenstaande moeders, uitgeprocedeerde illegalen, honderden junks en daklozen van voeding.

‘Dat doet ze met zo’n charisma en zo’n barmhartigheid, dat ze wel de moeder van Zuidoost wordt genoemd’, zegt Henk-Jan Gosseling van het Kerkhuis in Amsterdam Zuidoost. ‘Ze geeft niet alleen pakketten, maar ook enorm veel aandacht en dat spreekt tot de verbeelding.’ Over het maatschappelijk werk is Mac-Nack kritisch: ‘Ik bereik meer omdat God mij aanwijzingen en wijsheid geeft. Het gebeurt dat het maatschappelijk werk zegt ‘zoek het maar uit’ en dat ik iemand kan helpen en een huisuitzetting voorkom.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.