Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Recordaantal vrijwilligers bij NL Doet

Zeker 300.000 mensen gaan in het weekend van 18 en 19 maart vrijwillig aan de slag met ruim zesduizend klussen. Daarmee breekt de vrijwilligersactie NL Doet alle records, aldus het Oranje Fonds.
Recordaantal vrijwilligers bij NL Doet

De deelname betekent 1,2 miljoen vrijwillige uren voor de Nederlandse samenleving. Het fonds noemt vooral de verdubbeling van het aandeel klussende jongeren onder de 35 jaar opvallend. Nooit eerder meldden maatschappelijke organisaties zoveel klussen aan. In 97 procent van de gemeenten is wat te doen.

Veel animo
Het gaat daarbij om klussen die uiteenlopen van het bouwen van nestkastjes, het reinigen van stoomtreinen of dierenambulances en het voorlezen van kinderen. Het Oranje Fonds liet door onderzoeksbureau Synovate meten hoe groot de animo dit jaar is. Zeker 250.000 mensen tussen de 15 en 60 jaar doen mee, evenals 50.000 mensen buiten die leeftijdsgroep, aldus de organisatie. Van alle deelnemers is 40 procent tussen de 15 en 35 jaar oud.

Interactie

Tijdens ‘NL DOET ontmoet’ besprak Evelien Tonkens, sociologe en hoogleraar Actief Burgerschap (UvA), vanmiddag op basis van recent onderzoeken de interactie tussen vrijwilligers en instituties. Aansluitend debatteerden deskundigen uit de praktijk over stellingen als: ‘Je krijgt alleen een bijstandsuitkering als je vrijwilligerswerk gaat doen’ en ‘Allochtonen zetten zich niet vrijwillig in, omdat niemand hen dat vraagt’.

Saamhorigheidsgevoel
Annet den Hoed, Afdelingshoofd Directie Maatschappelijke Ontwikkeling van VWS, besprak de standpunten van de overheid. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds: ‘Dat mensen zich graag gezamenlijk inzetten voor anderen zegt iets positiefs over het saamhorigheidsgevoel en de betrokkenheid van Nederlanders.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

 

Bron: ANP/Oranje Fonds

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.