Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Balkenendenorm geldt óók voor zorgbestuurders

Bestuurders in de zorg mogen niet méér verdienen dan de zogeheten balkenendenorm. De Nederlandse Vereniging van Bestuurders in de Zorg (NVZD) had een kort geding aangespannen tegen de Staat om een nieuw wettelijk maximumsalaris te voorkomen, maar de rechter gaf de NVZD ongelijk.
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vindt dat nog te veel mensen in de publieke sector een te hoog salaris verdienen.
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vindt dat nog te veel mensen in de publieke sector een te hoog salaris verdienen. - Foto: ANP-Photo/Phil Nijhuis

Sinds 1 januari is de nieuwe Wet Normering Topinkomens van kracht voor functionarissen in de publieke en semi-publieke sector. Volgens de NVZD was een wettelijk maximum niet nodig, omdat de branche zelf al een zogeheten ‘Beloningscode’ had ingesteld. Maar omdat de wet ook een overgangsregeling bevat, vindt de rechtbank dat zorgbestuurders die nu méér verdienen dan het nieuwe maximum, voldoende tegemoet worden gekomen.

Overgang

De overgangsregeling zorgt ervoor dat leidinggevenden er niet direct op achteruit gaan. De eerste vier jaar blijft het salaris gelijk waarna in de drie volgende jaren het salaris wordt teruggebracht naar de Balkenende-norm. Die norm is 144.000 euro per jaar, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.