Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Recht op douchebeurt komt in nieuw voorstel

De ministerraad heeft het veelbesproken wetsvoorstel Beginselenwet zorginstellingen op advies van staatssecretaris van Rijn ingetrokken. De eisen voor goede zorg die in deze wet worden genoemd, worden nu opgenomen in een nieuw wetsvoorstel voor de AWBZ.
Recht op douchebeurt komt in nieuw voorstel
Foto: ANP Photo

Het schrappen van de luierwet, zo werd te Beginselenwet zorginstellingen de afgelopen week in de media veelvuldig genoemd, zorgde voor veel ophef. De wetsvoorstel noemde onder meer concreet het recht op een dagelijkse wasbeurt en schoon incontinentiemateriaal voor bewoners in een zorginstelling.

Reorganisatie

Staatssecretaris Martin van Rijn adviseerde de ministerraad het wetsvoorstel in te trekken. Het voorstel zou volgens hem waarde verliezen in de reorganisatie van de langdurige zorg, omdat het de bedoeling is dat ouderen steeds meer thuis blijven wonen en daar verzorgd worden. Bovendien zouden de rechten van bewoners van zorginstellingen elders al wettelijk geregeld zijn.

Douchen

Volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema is het wetsvoorstel juist een manier voor zorgverleners om goede zorg bij hun leidinggevenden af te dwingen wanneer zij te weinig tijd zouden hebben om bewoners te kunnen douchen en goed te verzorgen.

Wetsvoorstel

De kwaliteitseisen voor de langdurige zorg worden nu opgenomen in een nieuw wetsvoorstel voor de AWBZ dat eind 2013 aan de Tweede Kamer wordt gezonden. Het kabinet komt daarmee tegemoet aan de wens van een grote Kamermeerderheid, die het kabinet op in juni vroeg de Beginselenwet in samenhang met het nieuwe wetsvoorstel te bekijken.

Kwaliteit

De Beginselenwet is een initiatief uit de vorige kabinetsperiode. In het voorstel staan rechten voor bewoners van zorginstellingen als het recht op de regie over het eigen leven en bepalingen over de kwaliteit van het leven. Een van de onderdelen van de wet, de bescherming tegen geweld in de zorgrelatie, is inmiddels overgenomen in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Die wet is al aangenomen door de Tweede Kamer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.