Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rauw-eter Tom hoeft niet uit huis

Tom Watkins, de 15-jarige jongen uit Amsterdam die alleen rauw voedsel eet, wordt niet uit huis geplaatst. Door een samenwerking tusen de Wereldschool en het Geert Groote College Amsterdam gaat hij vanaf 7 januari erkend onderwijs volgen. Bureau Jeugdzorg stopt daarom de spoedprocedure tot uithuisplaatsing, meldt de Kinderombudsman vrijdag.
Rauw-eter Tom hoeft niet uit huis
Foto: ANP-Photo/Robin Utrecht

Tom zal afstandsonderwijs krijgen via de Wereldschool en tegelijkertijd ingeschreven staan als leerling van het Geert Groote College in Amsterdam. Op die manier kan hij zowel in Nederland les krijgen als in Groot-Brittannië, waar hij regelmatig naartoe gaat omdat zijn vader en broer daar wonen.

Ombudsman

De partijen kwamen tot deze afspraak in overleg met de Kinderombudsman Marc Dullaert. ‘Ik juich het toe dat er een oplossing is gekomen, die aansluit bij de wensen en behoeften van Tom. Ieder kind heeft volgens het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind het recht om op te groeien bij zijn ouders én recht op onderwijs. Met deze oplossing komen alle partijen hieraan tegemoet.’ Verder wil de Kinderombudsman niets kwijt over de zaak. Ook Bureau Jeugdzorg, Tom zelf en zijn moeder willen niet reageren op het besluit.

Dieet

Tom ging de afgelopen jaren niet meer naar school omdat hij daar zou worden gepest om zijn dieet. Bovendien verkocht de schoolkantine niet het gewenste voedsel. Tom en zijn moeder eten onder meer rauwe groenten, fruit, noten, zaden, crackers, chocolade en smoothies. Volgens hen is het ongezond om verhit, gebakken of gekookt voedsel te eten, waaronder ook vlees en zuivel. Zijn moeder gaf hem thuis les, maar had daarvoor geen toestemming van de leerplichtambtenaar.

Ondervoed

Onlangs werd er een documentaire uitgezonden over de levensstijl van Tom en zijn moeder. Daarin meldde een kinderarts dat Tom ondervoed zou zijn. Toen Bureau Jeugdzorg met een uithuisplaatsing dreigde, besloot Tom onder te duiken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.