Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Raad: Zorgende zoon is wél werknemer

Een zoon die zijn gehandicapte moeder verzorgt, mag worden beschouwd als haar werknemer. De Centrale Raad voor Beroep heeft dat geoordeeld in een zaak waarin een zoon die voor zijn gehandicapte moeder zorgde, zelf ziek werd en een uitkering aanvroeg.
Raad oordeelt over zorgende zoon
De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter voor zaken over sociale voorzieningen. - Foto: iStock

Het UWV besloot eerder dat de zoon geen aanspraak kon maken op een uitkering in het kader van de ziektewet, omdat tussen naaste familieleden geen ‘gezagsverhouding’  kan bestaan. De zoon was dus niet verzekerd voor ziekte, aldus het UWV. De man stapte naar de rechter maar die gaf het UWV gelijk.

Gezagsverhouding

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter voor zaken over sociale voorzieningen, heeft nu dus een streep gezet door deze uitspraak. De Raad gaat er niet meer automatisch vanuit dat een arbeidsovereenkomst tussen ouder en kind in de regel niet zou kunnen. Vaak ontbreekt de gezagsverhouding, maar die was in dit geval wel aanwezig.

Werknemers

De raad oordeelde dat de omstandigheden duidelijk wijzen op een werknemersrelatie: de zoon kreeg duidelijke opdrachten en instructies van zijn moeder, ze controleerde de voortgang van het werk en betaalde hem loon.

Bij de bijstandsverlening staat de corrigerende aanpak van de burger voorop. De overheid gaat uit van een burger die liever lui is en voor het eigen belang gaat. ‘Dit beeld miskent de kwetsbaarheid en eigen kracht van de burger.’

2 REACTIES

 1. Mijn man en ik verzorgen mijn lichaamlijk gehandicapte broer met 24 uurs beademing, sinds 2 jaar.
  Deze uitspraak zou voor ons een uitkomst zijn.
  Kunnen we ons verzekeren voor WW, pensioen, en kunnen mischien weer een hypotheek krijgen.
  Nu bestaan we alleen voor de belastingdienst.
  We zijn geen werknemer, geen zzpers, zijn voor de bank zelfstandigen. Mijn broer huurt ons in en hij bepaalt zijn zorg. Hebben een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
  Zoals ik heb begrepen deze week van medewerkster van Per saldo, zullen de rechten voor eerste en tweede graads familie niet veranderen. En krijgen wij geen rechten in dit verhaal. De 20 brutto zal voor fam leden blijven staan.
  Het voorstel 20 euro exclusief werkgeverslasten gaat niet op voor 1 en 2 graads familie.

 2. Lees alle reacties
 3. Dit heeft wellicht ook gevolgen voor mensen met een PGB die er voor kiezen een familielid als zorgverlener te kiezen. Wellicht krijgen deze zorgverleners door deze uitspraak eerder de mogelijkheid een reguliere arbeidsovereenkomst af te sluiten, die meer zekerheid biedt. Benieuwd hoe Per Saldo naar deze uitspraak kijkt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.