Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA wil verwarde mensen beter in beeld

De PvdA eist van de minister van Volksgezondheid dat de zorg aan verwarde mensen wordt verbeterd. Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester zei dat woensdag in reactie op het bericht dat de verdachte van de moord op een meisje uit Nootdorp al een tijdlang psychische hulp zocht.
PvdA wil verwarde mensen beter in beeld

Afgelopen zaterdag werd in Nootdorp (Den Haag) een 15-jarig meisje dood gevonden op straat. De 25-jarige verdachte die de moord heeft bekend, zocht al een tijdlang hulp voor zijn psychische problemen. Dat stelt zijn advocaat woensdag. Al in februari vorig jaar schreef de verdachte een brief met daarin zijn noodkreet. In oktober vroeg hij zelf hulp bij de psychiatrische instelling De Waag. Hulp heeft hij niet gekregen, aldus zijn advocaat.

Meldpunt

‘Het is het zoveelste voorbeeld van iemand die verward is en hulp zocht, maar het niet kreeg’, zegt Bouwmeester. ‘Iedereen weet van de problemen en toch gaat het mis. Verwarde mensen moeten in beeld blijven.’ Het kamerlid vindt dat er vanuit de zorg een meldpunt moet komen, een soort 112 voor psychische noodsituaties. Waar de verwarde mensen zelf, of buitenstaanders die problemen signaleren aan de bel kunnen trekken. ‘En daarop moet dan meteen actie worden ondernomen.’

Inloop
Ook een laagdrempeliger inloop bij zorginstelling GGZ, medewerkers vaker het veld in sturen en het vergroten van de alertheid van de bevolking zijn volgens haar voorbeelden van hoe het beter kan.

Fusies

Bestuurders in de zorg moeten de ‘keiharde opdracht’ krijgen zich weer op hun kerntaak te richten, in plaats van zich bezig te houden met fusies en groei, meent Bouwmeester. ‘Zorg voor deze verwarde mensen is zorg voor veiligheid’, besluit zij.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.