Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA wil andere aanpak jeugdbeleid

De PvdA wil een andere aanpak van het jeugdbeleid. De vier grote steden moeten het voortouw nemen in het tegengaan van jongerenproblemen en mogen daarbij belemmerende schotten en structuren doorbreken.
PvdA wil andere aanpak jeugdbeleid

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamerzal dat deze week naar voren brengen tijdens de algemene beschouwingen. Een woordvoerster van de PvdA bevestigde maandag een bericht daarover in de Volkskrant. Hamer wil dat de problemen sneller worden aangepakt dan nu mogelijk is door de schotten tussen hulpverlenende instanties en de versnippering tussen ministeries. ‘Het is vijf voor twaalf’, zei Hamer op Radio 1. (Foto: PvdA)

Schooluitval
Ze verwees onder meer naar de hoge schooluitval. Kinderen worden bij problemen van het kastje naar de muur gestuurd, bleek onlangs uit onderzoek. De aanpak is vooral in de grote steden nodig, omdat daar de meeste jongeren wonen en de meeste problemen voorkomen.

Steun
Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft volgens Hamer wel geld voor het jeugdbeleid, maar is ook afhankelijk van alle wetgeving en belemmeringen. Het PvdA-plan moet dan ook worden gezien als een steun voor zijn beleid, zei ze. De steden moeten op hun beurt verantwoording afleggen aan Rouvoet. De PvdA-voorvrouw verwacht geen problemen in de coalitie over dit plan.

Schotten
Rouvoet liet maandag in een reactie weten dat het plan van Hamer in het verlengde ligt van de beweging die hij ook al heeft ingezet. Het ministerschap voor jeugd en gezin is juist bedoeld om over schotten heen te kijken en daarnaar te handelen, aldus zijn woordvoerder. Volgens hem is na 1,5 jaar al flink wat in gang gezet maar grote problemen laten zich niet snel oplossen. Rouvoet wacht verder het concrete plan van de PvdA af.

Gigantisch
Amsterdam liet maandag weten het voorstel van Hamer als een doorbraak te zien. “We zijn ontzettend blij. De kinderen in onze samenleving hebben hierop lang genoeg gewach’, zei verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher. Hij zei dan ook te hopen dat nu geen gedoe ontstaat tussen politieke partijen over dit onderwerp. ‘Het is echt heel belangrijk dat we kinderen laten voorgaan. De problemen zijn namelijk gigantisch.’

In juni toonde een onderzoek naar het jeugdwerk in de hoofdstad wederom aan dat actie nodig is. De resultaten lieten onder meer zien dat er te veel initiatieven bestaan, waardoor mensen die hulp nodig hebben in een doolhof van organisaties en instellingen terechtkomen. (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.