Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA verwerpt begroting Volksgezondheid

De PvdA is van plan tegen de begroting Volksgezondheid voor volgend jaar te stemmen. Het kabinet zou zich 'veel te veel op marktwerking' richten in de zorg. Ook zouden 'niet onderbouwde bezuinigingen worden afgewenteld op de burgers.'
PvdA verwerpt begroting Volksgezondheid

Dit maakte de grootste oppositiepartij bekend na behandeling van de begroting met minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) in de Tweede Kamer.

Ook tegen mantelzorgcompliment?
Volgens een woordvoerder van Schippers grijpt de minister juist in bij overschrijdingen in de zorg, zodat deze kosten niet op de burger worden afgewenteld. Bovendien stelt hij dat de PvdA met het verwerpen van de begroting ook stemt tegen zaken, zoals de zorgtoeslag, het mantelzorgcompliment en het gehandicaptenvervoer. De minister had tijdens het debat ook gezegd dat de PvdA zich dat wel moet realiseren.

IQ-maatregel
PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert dreigde woensdag al tegen de begroting te stemmen. Wolbert wil onder meer dat de ingreep in het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee nu zo’n 130.000 mensen zelf hun zorg regelen, wordt teruggedraaid. Ook hekelde ze het plan om licht verstandelijk gehandicapten met een IQ tussen de 70 en 85 geen recht meer op AWBZ-zorg te geven. ‘Zolang het kabinet de PvdA niet tegemoet komt, is de PvdA in de huidige situatie gedwongen tegen de begroting te stemmen’, aldus de oppositiepartij. Maar de voorstellen van de oppositiepartij konden tijdens het debat al op weinig enthousiasme rekenen bij Schippers en Veldhuijzen van Zanten. De PvdA-moties werden door hen ontraden.

Overigens is er naar verwachting wel een Kamermeerderheid voor de begroting, waardoor de plannen kunnen doorgaan.

Bron: ANP / Foto: ANP Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.