Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA: Marokkaanse probleemjeugd uit hun buurt weren

De PvdA wil Marokkaanse probleemjongeren na een veroordeling uit hun oorspronkelijk buurt weren. De rechter moet zo'n buurtverbod opleggen. In een discussienota over de aanpak van Marokkaanse probleemjongeren bepleit de PvdA-fractie dat de mogelijkheid tot een buurtverbod moet worden geschapen.
PvdA: Marokkaanse probleemjeugd uit hun buurt weren

Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem denkt dat met deze aanpak nieuwe ellende voorkomen kan worden. ‘Bijvoorbeeld als dealers de wijk hebben verziekt door jonge kinderen als drugsrunner in te zetten.’ Het Kamerlid benadrukte dinsdag dat de maatregelen die de PvdA voorstelt niet uitsluitend bedoeld zijn voor Marokkaanse probleemjongeren. Wat hem betreft worden ze algemeen geldend.

Verbod
De partij vindt ook dat jongeren die overlast veroorzaken vaker en sneller aangepakt moeten worden met een gebiedsverbod. Wangedrag van met name Marokkaans-Nederlandse jongeren moet bestreden worden met een pakket maatregelen dat zich richt op hun situatie thuis, op school en op straat. Dat staat in het dinsdag gepubliceerde plan.

Gettocultuur
De fractie constateert ‘dat de straatcultuur steeds meer een keiharde macho gettocultuur wordt’. Straatjongeren grijpen eenvoudiger naar geweld en respect is ver te zoeken. Dat is geregeld het gevolg van een zwakke opvoeding en weinig interesse in een opleiding. Om deze trend te doorbreken, zullen we de oprukkende gettocultuur moeten bestrijden, aldus de partij.

Verplaatsen
Coalitiegenoot CDA vraagt zich af of een buurtverbod voor veroordeelde probleemjeugd de juiste oplossing is. ‘Je moet het probleem niet verplaatsen naar een andere wijk’, reageerde Kamerlid Coskun Cörüz. ‘Je moet aan het probleem werken met heropvoeding en resocialisatie.’ (ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.