Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychologen en psychotherapeuten boos op IGZ

Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten zijn boos op de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Complexe psychologische problemen mogen vanaf volgend jaar alleen nog maar in instellingen worden behandeld, staat in een conceptadvies van de inspectie. Volgens de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP) is dit ‘een ramp’.
Psychologen en psychotherapeuten boos op IGZ
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

‘Vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten worden nu gedwongen om kortdurende, niet-complexe zorg te bieden, waar ze veel minder affiniteit mee hebben. Dat is net als tegen een langeafstandsloper zeggen: “vanaf volgend jaar word jij sprinter”. De kundigheid en kwaliteit van veel mensen wordt straks helemaal niet meer benut’, zegt Judith Veenendaal, directeur van de NVVP.

Zware depressie

De NVVP zal haar verplichtingen uit het Bestuurlijk Akkoord GGZ voorlopig niet meer nakomen. In dit akkoord hadden verschillende partijen met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) afspraken gemaakt over de toekomst van de complexe psychologische zorg. Het gaat dan over psychologische zorg aan mensen met bijvoorbeeld zware depressies.

Instelling
De crux zit er hem volgens Veenendaal in dat volgens de inspectie complexe problemen altijd multidisciplinair moeten worden behandeld, en dus binnen de muren van een instelling. ‘Wij zijn het er niet mee eens dat complexe zorg per definitie multidisciplinair geleverd moet worden. Wij zijn hier ook voor opgeleid en zijn hier heel goed in’, volgens Veenendaal.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.