Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Psychische zorg agenten onder de maat’

Agenten, brandweerlieden, ambulancepersoneel en openbaarvervoermedewerkers zouden dezelfde psychische hulp moeten krijgen als veteranen. De huidige zorg kan vele malen beter, stelt directeur-bestuurder Hugo van de Kamp van De Basis, een hulpverlenende stichting voor oud-militairen en hun families. De Basis is partner in het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen.
'Psychische zorg agenten onder de maat'

De stichting biedt daarom voortaan ook psychische hulp aan deze geüniformeerde beroepsgroepen. ‘Ook zij maken heftige dingen mee in hun carrière. Wij willen hu een platform bieden waar ze altijd terechtkunnen’, zegt Van de Kamp. ‘Het is een typische ‘no nonsense beroepsgroep’. Er wordt van uitgegaan dat ze gewend raken aan bijvoorbeeld het vinden van een lijk, maar dat is lang niet altijd zo.’

Ongeluk

De bestaande hulp richt zich volgens De Basis te veel op directe zorg na incidenten. ‘Dat stopt vaak na enkele maanden, maar sommige medewerkers hebben later ook nog hulp nodig.’ Bijvoorbeeld na het drama op Koninginnedag in Apeldoorn vorig jaar. ‘Je ziet nu al dat die hulp afneemt, maar het verwerken duurt vaak langer. Bovendien gaat het niet alleen om incidenten van agressie tegen een agent of een ambulancebroeder, maar ook om de gewonere dingen die bij het werk horen. Een fataal auto-ongeluk kan ook veel losmaken.’

Stress

Ook de Nederlandse Politie Bond (NPB) benadrukt dat de geestelijke zorg voor agenten onder de maat is. ‘Vorig jaar waren er tientallen collega’s met een stress-stoornis. Vroeger praatte je daar niet over, maar het taboe begint er gelukkig van af te raken’, zegt Jan Willem van de Pol, bestuurslid van de bond.

Schietincident

Binnenkort staat bij De Basis een lotgenotendag voor agenten die bij het schietincident van Hoek van Holland betrokken waren, op het programma. De NPB betaalt. De financiering van het nieuwe zorgproject hoopt de veteranenstichting via werkgevers, zorgverzekeraars en subsidie van de overheid te regelen.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.