Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Psychiatrische patiënten vaker slachtoffer dan dader van geweld

Psychiatrische patiënten zijn vaker slachtoffer dan dader van geweld. Een nieuw gegeven waar hulpverleners iets mee moeten. Door de vaak complexe leefwereld van deze kwetsbare groep liggen oplossingen niet voor het grijpen. Maar met gezond verstand en ‘gewoon goed hulpverlenerschap’ is al veel te bereiken.
Psychiatrische patiënten vaker slachtoffer dan dader van geweld

Vier deelonderzoeken bevat het programma ‘Geweld tegen psychiatrische patiënten’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Opgeteld laten de resultaten een verontrustend beeld zien: psychiatrische patiënten zijn vaker dan de gemiddelde Nederlander slachtoffer van geweld, ze zijn vaker slachtoffer dan dader, het geweld vindt meestal thuis plaats, veel hulpverleners hebben niet in de gaten dat er iets ernstigs aan de hand is en patiënten zelf durven er nauwelijks over te praten.

Interviews
‘De onderzochte groep omvat mensen met ernstige psychiatrische problemen die veelal ambulante hulp krijgen. Ze wonen zelfstandig of in een beschermende woonvorm’, licht prof. dr. Jaap van Weeghel toe. Hij is projectleider van het deelonderzoek van de Universiteit van Tilburg, dat 23 diepte-interviews met patiënten en 45 gesprekken met hulpverleners en het sociale netwerk van de patiënten analyseerde. In de andere deelprojecten werden steekproeven gehouden onder circa 2000 patiënten.

Eyeopener
Eind mei presenteerden de onderzoekers hun bevindingen. Eyeopener Dat psychiatrische patiënten vaker slachtoffer dan dader van geweld zijn, vindt Jaap van Weeghel de belangrijkste eyeopener. Lange tijd bestond immers het tegenovergestelde beeld. Tegelijkertijd stelt hij vast dat slachtofferschap lastig aan te pakken is. ‘Het is vaak ingebakken in het leven van patiënten. Mishandeling of diefstal voelen ze niet als iets dat hen zomaar overkomt. Het maakt onderdeel uit van een vaak problematisch bestaan, waarin bijvoorbeeld ook werkloosheid, armoede, verslaving en ernstige symptomen van de ziekte een rol spelen.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 7, juli/augustus 2012.

Bron: ANP-Photo

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Gelet op de bezuinigingen die juist deze groep treft:
  * Overheveling van begeleiding naar de WMO;
  * Schrappen van ZZP GGZ 1C t/m 3C;
  * Na 12 september toch weer een eigen bijdrage voor GGZ hulp?;
  * enzovoorts……
  Eyeopener? Wanneer dan, hoe dan?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.