Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Psychiatrische cliënten vertellen verhaal aan Witzier

Anita Witzier heeft een paar maanden rondgelopen in de psychiatrische klinieken de Meregaard in Almere en de Rembrandthof in Hilversum. Het resultaat is een zesdelige serie met openhartige gesprekken met de cliënten van deze instellingen.
Jur (27) is opgenomen omdat hij in een manie de mensheid wilde waarschuwen voor terroristen.
Jur (27) is opgenomen omdat hij in een manie de mensheid wilde waarschuwen voor terroristen.

Het is voor het eerst dat de deuren van deze twee psychiatrische klinieken open gaan voor de media. Witzier probeert in de serie ‘Anita wordt opgenomen’ te achterhalen wie de mensen zijn die er worden opgenomen en behandeld.

Schizofreen

In de eerste aflevering van 16 februari (hier terug te zien) maakt Witzier kennis met de patiënten van de open en gesloten afdelingen. Zo ontmoet ze Jur (27) die is opgenomen omdat hij in een manie de mensheid wilde waarschuwen voor terroristen. De programmamaker spreekt ook met Floor (27) en Amanda (31), die vertellen waarom ze zichzelf snijden. Tijdens het tuinieren vertelt Diphda (43) – is schizofreen en verblijft op de gesloten afdeling – dat ze met diergeesten praat. Witzier denkt met een verpleegkundige te praten als ze Willy (55) ontmoet. Maar zodra Willy begint over een reis naar een eiland op een schip en Kapitein Haak beseft Anita dat ze tóch een patiënt voor zich heeft.

Bekijk hier de eerste aflevering van ‘Anita wordt opgenomen’ via Uitzending gemist >>

Depressie

In de tweede aflevering die maandag 23 februari om 22.10 uur op NPO1 te zien is, gaat Witzier samen met Piet (56) boodschappen doen. Piet vertelt dat hij door zijn depressie soms de neiging heeft om zijn rolstoel voor een auto te plaatsen. Amanda (31) laat Witzier de separeer zien, één van de ruimten waar patiënten tot rust kunnen komen als ze een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen. Amanda heeft hier zelf ook regelmatig gezeten omdat ze suïcidaal was. Jur (27) raakt steeds meer uit zijn psychose en vertelt Anita het aangrijpende verhaal hoe het zover met hem gekomen is.

Hulpverleners falen in de zorg voor ggz-cliënten die zich snijden of aan andere vormen van zelfbeschadiging doen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Nienke Kool. ‘Je kunt spreken van een negatieve houding van hulpverleners.’ Lees hier meer >>

2 REACTIES

  1. Geweldig programma zeer informatief en indrukwekkend. Verrijkt mijn kennis meer en ben nog anders naar dat vakgebied leren kijken. Repect voor deze mensen en behandelaars dit met ons te willen delen . En voor Witzier een bittere pil geweest denk ik. Ook mijn respect aan haar en haar team.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.