Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychiater Don Linszen krijgt prijs voor vernieuwing

De Ria van der Heijdenprijs voor bijzondere prestaties op het gebied van chronische psychiatrische patiënten, is toegekend aan psychiater en hoogleraar Don Linszen. ‘Een niet aflatende drang te innoveren en nieuwe paden te bewandelen.’
Psychiater Don Linszen krijgt prijs voor vernieuwing

De jury prees zijn veelzijdige onderzoek, zijn inzet om behandelingen overdraagbaar te maken en zijn niet-aflatende drang oude paden te innoveren en nieuwe paden te bewandelen. Gisteren riep de jury van de Ria van der Heijdenprijspsychiater en hoogleraar Don Linszenuit tot winnaar. (Op de foto: Ria van der Heijden.)

Beschermvrouwe
De Ria van der Heijdenprijs wordt jaarlijks toegekend aan een (of meer) persoon(en) die iets bijzonders gepresteerd heeft voor de chronische psychiatrische patiënt. Van der Heijden was de beschermvrouwe van alle chronische patiënten en oprichter van Ypsilon, vereniging voor familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. Zij overleed op 8 mei 2006.

Delta Psychiatrisch Centrum

riep de Ria van der Heijdenprijs in het leven om haar gedachtegoed niet verloren te laten gaan. De prijs, 5000 euro, moet aangewend worden om het welzijn en de kwaliteit van leven van chronische psychiatrische patiënten te verbeteren.

Onderzoek
Don Linszen verricht al 25 jaar onderzoek naar eerste psychose. Hij werkt sinds 1983 bij de

Adolescentenkliniek van het AMC/De Meren in Amsterdam, de kliniek voor jongvolwassenen met een eerste psychotische episode. Met zijn onderzoek heeft Linszen de eerste fase van schizofrenie op de psychiatrische kaart gezet.

Betrokkenheid
Hij heeft de behandeling van jonge mensen met een psychotische stoornis op een hoger plan gebracht. De wijze waarop onder zijn leiding de ondersteuning en betrokkenheid van familieleden bij de behandeling vorm krijgt, is tot op de dag van vandaag nog steeds als best practice en vernieuwend te beschouwen.

Eervolle vermelding
De rockband Electric Space Cowboys, onder leiding van Jules Tielens, kreeg een eervolle vermelding. De band is in de ogen van de jury baanbrekend omdat de activiteiten uitgaan van de talenten van deelnemers en niet van vermeende handicaps. De Electric Space Cowboys treden jaarlijks zo’n dertig keer op in psychiatrische instellingen. Hulpverleners en cliënten helpen bij de voorbereidingen van optredens en de inrichting van de zaal, maar doen ook mee aan het optreden.

Stichting Huisjes
De tweede eervolle vermelding viel de Stichting Huisjes ten deel. Deze stichting is het geesteskind van Ria van der Heijden en oud-voorzitter van Anoiksis, Gijs Francken. De stichting wil dat ernstige psychiatrische patiënten kunnen wonen in een eigen huis, op een mooie en veilige plek. Het is de bedoeling dat woningcorporaties de huisjes bouwen, beheren en verhuren; ggz-instellingen leveren de zorg op maat. Diverse instellingen hebben toezeggingen gedaan voor de bouw van 1500 huisjes. De eerste daarvan zijn in 2006 in Rosmalen opgeleverd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.