Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Psychiater adviseert rekening laat te betalen

Psychiater Herman Groen uit Twello adviseert zijn patiënten de rekening van de zorgverzekeraar te negeren en pas na twee aanmaningen een gespreide betaling aan te vragen. Groen wil daarmee protesteren tegen de eigen bijdrage in de ggz die per 1 januari is ingevoerd.
Psychiater adviseert rekening laat te betalen

De psychiater zegt in dagblad de Stentor dat de bezuinigingsregel discrimineert. De verplichte eigen bijdrage is 200 euro. Sommige patiënten willen of kunnen dat niet betalen en mijden daardoor geestelijke gezondheidszorg. In zijn eigen praktijk gaat het vooral om patienten met angsstoornissen en depressies. Als het om kankerpatiënten zou gaan dan was de wereld te klein geweest, meent de psychiater.

Machine

Met het vertragen van de betaling hoopt de psychiater ‘zand in de bureaucratische machine’ te gooien. Patiënten moeten uiteindelijk wel betalen, want Groen wil niet dat zij in financiële problemen komen. Groen heeft als doel de administratie van de zorgverzekeraar te frustreren.

Bron: de Stentor/ANP-Photo

6 REACTIES

 1. De zorgverzekeraars hebben er ook geen schuld aan dat deze maatregel is ingevoerd. Hen werk bezorgen (niet veel hoor, dat gaat allemaal automatisch met computers tegenwoordig, tot en met het in enveloppen stoppen) lost niks op. Je moet die mensen in Den Haag bestoken. Schrijnende verhalen in de postvakjes en mailboxen van de kamerleden van CDA en VVD, dat is nodig!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind het een goed voorstel.Ik wil wel wat voor mijn 200 euro hebben en is het ook maar burokratische rondsloop.Feit is deze regering heeft beslist en de zwakken uit de samenleving moeten betalen en dat is een wet.Nederland is zo dom hun te kiezen.Jammer dan.Doel is te bezuinigen.Maar als iedereen die het betreft de betaling uitsteld dan kost het meer als het oplevert.Dat te doen kost al veel kracht en voor psychiatrische patienten dubbel zoveel weet ik uit eigen ervaring..Maar als we niets doen blijft dat zootje over ons heenlopen.Elke brief kost geld om te bezorgen en veel arbeidsuren iemand moet dat ja eerstma uitzoeken dat je in gebreke bent en hun verdienen niet weinig die dat uitzoeken.I.p.v. om te zeuren dat is onrechtvardig etc .Is het maar wet.Moeten alle gekken zogenoemd tel ik me ook bij solidair verklaren en het zolang mogelijk uitstellen.Want van uitstel komt uiteindelijk afstel.Dit omdat door al die burokratische rondsloop klopt uiteindelijk hun beraamde begroting niet meer..
  M.v.g

 4. Ik vind het erg jammer dat de psychiater dit advies geeft en niet voor andere mogelijkheden kiest om te protesteren zonder over de rug van zijn patienten te gaan. Hij heeft een andere machtspositie en kan die sterker benutten dan hij deed met dit advies.

 5. Als dit het advies is van een deskundig psychiater heb ik mijn twijfels over zijn werkwijze.
  Cliënten met depressie of/en angststoornis moet je niet extra belasten met zulke adviezen. Dat is het kaart achter de wagen spannen.
  Die hebben al moeitw genoeg om op de been te blijven.
  Misschien kan hij via een creatieve manier een betere oplossing verzinnen.

 6. Ik ben van mening dat een aantal mensen die nu bij de psycholoog of psychiater lopen en er mee stoppen, omdat ze het niet kunnen betalen, toch gewoon oud worden. Waarschijnlijk zullen alleen zijzelf en hun directe omgeving er last van ondervinden, maar dat boeit de zorgverzekeraars natuurlijk niet. De kans dat iemand echt doorflipt en in het rond begint te schieten is natuurlijk nog kleiner.
  Toch zal het ergens escaleren en ik vraag me af of de relatief kleine kostenpost/investering om de depressie of angststoornis tijdig op te lossen niet veel goedkoper is dan het laten escaleren van problemen.
  Partners die uit elkaar gaan, kinderen die daar de dupe van worden, tal van schulden die mogelijk zullen ontstaan, burnouts, arbeidsongeschiktheid en tal van andere lang slepende problemen die niet alleen zorgverzekeraars, maar ook de overheid en de maatschappij uiteindelijk veel meer gaan kosten, dan die paar centen van de eigen bijdrage nu.

 7. Ik vind het protest prima, maar gevaarlijk voor deze cliënten, die uiteindelijk wel moeten betalen. Deze mensen zijn vaak psychisch zwak en zouden zomaar de laatste aanmaning kunnen negeren en met verhoogde kosten van de deurwaarder geconfronteerd worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.