Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Provincies halveren bijdrage aan jeugdzorg

De geldkraan van de provincies naar de jeugdzorg gaat dicht. De meeste provincies halveren de eigen bijdrage, een aantal geeft zelfs helemaal niets extra’s meer. Dat blijkt uit een rondgang van Binnenlands Bestuur. ‘De wachtlijsten zullen weer oplopen en dit gaat banen kosten.’
Provincies halveren bijdrage aan jeugdzorg

Noord-Brabant gaf in 2009 nog 9 miljoen euro uit aan jeugdzorg, maar geeft komend jaar niets meer. De provincie wijst er op dat vorig jaar al is aangekondigd dat de provincie zou stoppen met de bijdrage uit eigen middelen.

Utrecht uitzondering
Ook Groningen en Zeeland brengen de eigen bijdrage terug tot nul. Een Zeeuwse woordvoerder legt uit dat er geen sprake is van een bezuiniging, maar dat de provincie klaar is met een project waarvoor het de afgelopen 5 jaar steeds een miljoen euro reserveerde. Met dat project is de wachttijd op hulp in Zeeland teruggebracht tot 4 weken. Een uitzondering is Utrecht. Die provincie geeft juist 4 ton méér meer dan in 2010, namelijk rond 8 miljoen euro.

Halveren
De afgelopen jaren investeerden de provincies jaarlijks tientallen miljoenen euro’s in de jeugdzorg uit hun eigen middelen. In 2011 halveren de meeste provincies de eigen bijdrage. Dat blijkt uit een belronde van Binnenlands Bestuur. In 2010 kregen de Bureaus Jeugdzorg en de jeugdzorginstellingen nog zo’n 63 miljoen euro van de provincies. Dat geld kwam uit de eigen kas van de provincies, bovenop het budget dat jeugdzorg jaarlijks van het Rijk krijgt voor de uitvoering. Volgend jaar wordt de provinciebijdrage ongeveer 38 miljoen euro minder.

Wachtlijsten
Desondanks komt de klap hard aan bij de jeugdzorginstellingen. Ben van Bruxvoort is bestuurder bij De Combinatie, vooral actief in Zuidoost-Brabant. Gevolg van de korting is volgens hem dat een aantal groepen van medische kinderdagverblijven worden opgeheven en dat in de residentiële jeugdzorg plaatsen komen te vervallen. ‘De wachtlijsten zullen weer oplopen en het gaat banen kosten’.

Investering
De provincies krijgen jaarlijks ongeveer 1,1 miljard euro van het Rijk voor de uitvoering van de jeugdzorg. De laatste jaren zijn daar tussentijds meerdere keren tientallen miljoenen euro’s bovenop gegeven, bijvoorbeeld om een snel oplopende wachtlijst weg te kunnen werken. Zelf hebben de provincies ook steeds geld bijgelegd. Incidentele investeringen, zo benadrukten de provincies, die eigenlijk niet nodig zouden moeten zijn.

Kabinet
Uit het regeerakkoord blijkt echter dat het huidige kabinet dat geld met terugwerkende kracht alsnog als vaste investeringen van de provincies beschouwt. Als de jeugdzorg de komende jaren van de provincies naar de gemeenten wordt overgeheveld, zoals dit kabinet wil, moeten de provincies daarom 90 miljoen euro van hun eigen budget inleveren. Als de jeugdzorg niet meer onder hun hoede valt, hebben de provincies dat geld immers ook niet meer nodig, redeneert het kabinet.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Binnenlands Bestuur

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.