Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Provincies eisen regie op bij samenwerking jeugdzorg

De groeiende vraag naar jeugdzorg moet worden teruggedrongen. Provincies willen de posities van ouders en gemeenten versterken, maar eisen de regie over dit proces op. Ondanks veel kritiek op het bureaucratische proces, laten de provincies zich nog niet buiten spel zetten.
Provincies eisen regie op bij samenwerking jeugdzorg

Het recht op jeugdzorg moet blijven en Bureau Jeugdzorg blijft de eerste en enige toegang tot de gespecialiseerde jeugdzorg. Gemeenten leggen zich toe op lichte en vrij toegankelijke zorg via het Centrum voor Jeugd en Gezin. Er moet één financieringsstroom komen, zodat integrale zorg en integrale aansturing in de jeugdzorg mogelijk is. Die aansturing wordt dan wel door de provincies gedaan. In weerwil van alle kritiek op de ‘doorsluisrol’ van de provincies, stelt de koepel Interprovinciaal Overleg (IPO) dat provincies de regie moeten krijgen over de gespecialiseerde zorg.

Financieringstroom
De provincies hebben hun reactie op de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg vastgelegd in het IPO position paper Evaluatie Wet op de Jeugdzorg. Opmerkelijk is dat zij erkennen dat de groeiende vraag naar jeugdzorg moet worden teruggedrongen. Maar de provincies willen dat vooral bewerkstelligen door één financieringstroom voor de ‘schaarse tweedelijns jeugdzorg, jeugd-GGZ en jeug-LVG’ (licht verstandelijk gehandicapt). Op die manier ‘wordt een integraal aanbod van intersectorale en integrale zorgverlening en aansturing mogelijk.’

Recht
Het IPO schrijft dat het recht op jeugdzorg niet mag worden afgeschaft. In de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg wordt daar juist wel voor gepleit om de exploderende groei van de jeugdzorg af te remmen en meer verantwoordelijkheid terug te leggen bij de ouders. IPO vindt dat de bal bij de gemeenten ligt: ‘De gemeenten hebben veel gedaan om de vroegsignalering te verbeteren. Dat leidt tot toenemende vraag naar jeugdzorg. Het is daarom nu zaak dat gemeenten in voldoende omvang lichte vormen van ambulante hulp bieden.’

Kritiek
Het IPO laat zich niet kennen onder de stroom van kritiek die de provincies te verduren krijgen vanwege de wachtlijsten en de bureaucratie in de jeugdzorg. De provincies willen zelfs verder. Opmerkelijk is dat de provincies zeggen bereid te zijn ‘het zorgaanbod Jeugd-GGZ en Jeugd-LVG qua beleidsverantwoordelijkheid en financiering van de verzekeraars over te nemen. Maar wel als daarvoor adequate financiële randvoorwaarden worden geboden.’ Ook de gesloten jeugdzorg, die nu nog direct door het ministerie van jeugd en Gezin wordt gefinancierd, moet worden overgeheveld naar de provincies, vindt het IPO.

Klik hier voor het position paper van het IPO, Evaluatie Wet op de Jeugdzorg

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: IPO

1 REACTIE

  1. Lees ik dat nu goed, wil jeugdzorg, die het monopolie, op de jeugd beheers,nog meer totalitaire macht?
    De promlematiek van deze instantie is dermate,dat we daar toch onderhand wel de velen feitelijke conclussies uit kunnen trekken.
    Daarbij, heeft jeugdzorg geen enkel belang de wachtlijsten ,te reduceren; daar vanaf het moment een kind daarop komt;jeugdzorg al voor deze ‘client”betaald krijgt.En zolang die op de wachtlijst verblijft,niets kost; dus nogal lucratief ze in stand te houden.
    Nog meer totale macht en monopolie ook financieel; met TE weinig toetsings mogelijkheden naar de uitermate ersntige toestanden bij jeugd”zorg” die m.i eerder “jeugdmishandeling” genoemd kan worden.
    En naar mijn opinie verantwoordelijk zijn,voor heel veel (nodeloos) leed, bij jeugd en gezin;En veroorzaken van problemen, dan dat ze bijdragen,aan het oplossen van problemen.
    Dat jeugdzorg hun veel te grote machtspositiemonoplie als enige weg voor allen jeugd onder de 18 jaar; en de immense bedragen daar mee gemoeid wil houden; is duidelijk.
    Maar dat lijkt me gezien, de uitermate ernstige misstanden, van dit almachtige bolwerk; en extreem machtsmisbruik, zonder onafhankelijke toetsing;
    Het slechtste idee maar mogelijk; En een garantie voor nog meer misstanden,i.p.v minder.
    De macht van jeugdzorg breken en, grondige toetsing en controle; lijkt me in eerste instantie noodzaak. Wil er ooit iets verbeteren, in de lange ellendige staat van dienst; jeugdzorg onze samenleving al bewezen heeft.
    Houdt dat dan nooit op?
    Volledig ontmantelen, van deze jeugdzorg lijkt me onderhand meer op zijn plaats.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.