Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nurse practitioner wint tijd in ouderenzorg

De praktijkverpleegkundige en nurse practitioner kunnen taken van de verpleeghuisarts overnemen. Dat levert tijd en capaciteit voor de artsen op en verbetert de kwaliteit van de ouderenzorg, zo blijkt uit onderzoek van Prismant.
Nurse practitioner wint tijd in ouderenzorg

Nederland vergrijst waardoor de vraag naar medische zorg voor kwetsbare ouderen toeneemt. Omdat het aantal specialisten ouderengeneeskunde – verpleeghuisartsen – naar verwachting niet sterk zal groeien zijn aanvullende maatregelen nodig. Taakherschikking en taakverschuiving zijn belangrijke mogelijkheden.

Tijdwinst
In opdracht van het Capaciteitsorgaan – dat zich bezighoudt met het opstellen van ramingen voor de opleidingscapaciteit in de medische sector – deed onderzoeksbureau Prismant, een gerichte steekproef bij 38 verpleeghuizen. Prismant onderzocht welke vormen van taakverschuiving plaatsvinden en wat de effecten hiervan zijn. De inzet van de verschillende professionals levert substantiële tijdwinst op voor de arts, zo blijkt uit het onderzoek.

Kwaliteitswinst
Hoewel ook doktersassistenten en verpleegkundigen taken overnemen van de arts, geldt de tijdwinst vooral bij de inzet van de nurse practitioner en de praktijkverpleegkundige. Zij worden ingezet als medebehandelaar en expert. Van hun tijd is de helft tijdwinst voor de artsen. De artsen en andere professionals zijn verder unaniem van menig dat de taakverschuiving leidt tot kwaliteitswinst voor de zorg.

Link: Prismant, Taakverschuiving vanuit de medische zorg vanuit het verpleeghuis

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

Bron: Prismant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.