Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protocol tegen pesten in verzorgingshuizen

Verzorgingshuizen in Nederland ontvangen woensdag het Pestprotocol van het Nationaal Ouderenfonds. Daarmee krijgen de instellingen een handvat om pesten in hun complex te voorkomen of aan te pakken. Dat meldde het Ouderenfonds.
Protocol tegen pesten in verzorgingshuizen

Bij het project is onder meer de Radboud Universiteit Nijmegen betrokken. Uit onderzoek van de universiteit bleek vorig jaar dat een op vijf bewoners van zorgcomplexen aangaf slachtoffer te zijn van treiterijen van medebewoners of personeel. Het gaat om zaken als botweg negeren, nare opmerkingen, het bezet houden van een lege stoel en schoppen onder tafel.

Introduceren
Het project kent zeven actiepunten. Hierin wordt onder andere voorgesteld een vertrouwenspersoon aan te wijzen, informatieavonden te organiseren, maatregelen te nemen tegen een pestkop en nieuwe bewoners zorgvuldig te introduceren. Ook moet worden gelet op de samenstelling van een groep omdat het soms niet botert tussen ouderen uit verschillende sociale klassen.

Werkdruk
Veel ouderen durven er niet voor uit te komen dat ze worden getreiterd. Door de hoge werkdruk heeft het personeel er niet altijd oog voor. Basis voor de leidraad zijn antipestprogramma’s voor scholen. Na de zomer wordt in drie woonzorgcomplexen gekeken wat de resultaten zijn.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.