Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Programma Jeugd: ‘Beter begrijpen waarom het zo mis kan gaan’

Het belang van het kind moet meer centraal komen te staan in de jeugdhulp. De wachtlijsten worden aangepakt en elk uit huis geplaatst kind krijgt een eigen mentor. Met deze en meer acties wil het kabinet de zorg voor kinderen en jeugd verbeteren. Ook door professionals meer ruimte te. Er komt 108 miljoen voor vrij.

‘Het is nodig dat we beter begrijpen waarom het in de thuissituatie soms zo mis kan gaan.’ Dat is te lezen in het actieprogramma “Zorg voor de Jeugd”. De decentralisatie van de jeugdzorg stokt en dat moet beter, vindt het kabinet. Allereerst door het belang van het kind en zijn ontwikkeling voorop te stellen. ‘De hulpverlening moet beter aansluiten bij wat ouders en kinderen nodig hebben. Er is een grotere effectiviteit van lokale teams nodig en meer ruimte voor professionals.’

Zorg voor de Jeugd

Aldus het actieprogramma “Zorg voor de Jeugd”, een brede aanpak om de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering te verbeteren. Minister De Jonge van VWS en minister Dekker van Rechtsbescherming hebben het programma naar de Tweede Kamer gestuurd. De bedoeling is dat het programma samen met gemeenten, zorgaanbieders en cliëntenorganisaties wordt uitgevoerd. Er is 108 miljoen euro beschikbaar om de jeugdhulp in de komende jaren te verbeteren.

Toegang tot jeugdhulp

Betere toegang tot jeugdhulp wil het kabinet bereiken door duidelijk te maken voor kinderen en gezinnen waar ze terecht kunnen. Voor elk lokaal team worden toegangseisen opgesteld: wat mag je van een team verwachten om de toegang tot hulp voor gezinnen open te houden. Verder moeten kinderen met problemen allen een mentor krijgen uit het eigen netwerk; een maatje of coach. En gaat elke jongere een toekomstplan maken voor na zijn achttiende.

Gezinsgerichte opvang

Het aantal gesloten plaatsingen van jongeren moet in vier jaar worden teruggebracht en de duur wordt verkort. Opmerkelijk is dat de wettelijke bepaling die het mogelijk maakt om jongeren te separeren, wordt geschrapt. Er moet meer gezinsgerichte opvang komen, dat wil zeggen dat kinderen zoveel mogelijk thuis kunnen opgroeien. Als ze niet thuis kunnen wonen, dan wel zoveel mogelijk in kleinschalige en gezinsgerichte opvang. Het kabinet wil pleegzorg standaard tot 21 jaar verlengen.

Investeren in professionals

Verder wil het kabinet investeren in jeugdhulpprofessionals, door een ‘passend en goed op de praktijk aansluitend curriculum, inclusief bij – en nascholing’. Er komt een nieuw kennisontwikkelingsprogramma onder leiding van ZonMw, om innovatieve werkwijzen te ontwikkelen, vooral ook op het gebied van technologie, digitalisering en e-health. Kennisinstituten en academische werkplaatsen worden ingezet om nieuwe kennis en vaardigheden te ontwikkelen voor succesvolle aanpak in de jeugdzorg.

Wil je het actieprogramma Zorg voor Jeugd downloaden? Dat kan hier>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.