Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Professional van het Jaar’ maakt het beroep zichtbaar

Voor werkers in de sociale sector is het vaak lastig hun werk zichtbaar te maken. Professionals in een informeel beroep. ‘Maar je komt mensen tegen met een heel methodische aanpak, die creatief omgaan met die informaliteit.’ Dat zegt juryvoorzitter Crista Vonkeman-Karaca over de verkiezing van de Zorg + Welzijn Professional van het Jaar.
'Professional van het Jaar' maakt het beroep zichtbaar

‘Sociale professionals werken hard in de wijken, in gezinnen en op straat. Maar dat werk is vaak niet zichtbaar. Wel voor de cliënten, maar niet zo duidelijk voor de buitenwereld,’ aldus Crista Vonkeman-Karaca, voorzitter van Verdiwel, vereniging van welzijnsdirecteuren. ‘Wij willen met de verkiezing van de Zorg + Welzijn Professional van het Jaar laten zien wat werkers in de sociale sector bijdragen, meegeven, corrigeren en hoe ze mensen empoweren.’

Verkiezing
Crista Vonkeman-Karaca is voorzitter van de jury die de sociale professional voor 2010 gaat beoordelen. Tijdens het Welzijnsdebat op 14 oktober wordt de prijswinnaar bekend gemaakt. Leidinggevenden kunnen een medewerker tot 15 september aanmelden voor de verkiezing door op een A4-tje de drie belangrijkste argumenten voor deze keuze te geven en een korte cv van de betrokken medewerker mee te sturen.

Noodzakelijkheid
Het werk van de sociale werker heeft niet zozeer een imagoprobleem, volgens Crista Vonkeman-Karaca, als wel dat de resultaten soms moeilijk concreet te maken zijn. ‘De overduidelijke noodzakelijkheid van het beroep, zoals van een huisarts of een leerkracht, is er niet. Sociaal werk vindt plaats op basis van vrijwilligheid. Dat geeft het beroep een minder formele status.’

Methodisch
Voor verkiezing van de professional van het jaar is de jury op zoek naar mensen die ‘juist heel methodisch en creatief om kunnen gaan met hun vak. Die niet alleen op intuïtie handelen, maar methodisch te werk gaan en die werkwijze ook kunnen onderbouwen: “Ik werk aan dit doel en dat levert dat resultaat op”’.

Kwaliteit
De kwaliteiten van zorg- en welzijnprofessionals hebben te maken met hun rol in groepen en hun vaardigheid om mensen met elkaar in contact te brengen. ‘Het gaat erom sociale vaardigheden over te brengen. Een sociaal werker daagt mensen uit, faciliteert en laat ze weer los. Het werk draait om mensen meer te kunnen geven van wat ze zelf al kunnen’, schetst Vonkeman-Karaca.

Ook meedoen?
Wilt u ook meedingen naar de titel Zorg + Welzijn Professional van het Jaar? Als leidinggevende kunt u maximaal één medewerker aanmelden. Op één A4 geeft u drie redenen aan waarom juist die professional zo goed is. Daarnaast stuurt u zijn of haar CV mee. Kandidaten kunnen worden aangemeld bij Martin Zuithof, hoofdredacteur van Zorg + Welzijn
. Lees alle voorwaarden hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.