Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proef tegen middelengebruik onder jongeren met verstandelijke beperking

Het Trimbos-instituut is gestart met een proef voor een interventieprogramma om het drugs- en alcoholgebruik bij licht verstandelijk gehandicapte jongeren tegen te gaan. Het middelengebruik bij deze groep neemt problematische vormen aan, bleek al uit onderzoek in 2007.
Proef tegen middelengebruik onder jongeren met verstandelijke beperking

Met dit project wil het Trimbos-instituut een impuls geven aan de ontwikkeling en verspreiding van kennis en methodieken om middelengebruik onder deze groep te ontmoedigen en te beperken. De groep is extra kwetsbaar omdat jongeren met een licht verstandelijke handicap een verhoogd risico lopen op de schadelijke gevolgen van drugs- en alcoholgebruik.

Visie
Een werkgroep van deskundigen uit het veld van de verslavingszorg en de licht verstandelijk gehandicaptensector gaat een visie formuleren op middelengebruik door licht verstandelijke gehandicapten en de omgang daarmee. Daarna gaat de werkgroep onder leiding van het Trimbos-instituut aan de slag met de ontwikkeling van het interventiepakket door inventarisatie en standaardisatie van bestaand materiaal.

Uitvoering
Het Trimbos-instituut zal vervolgens de proefuitvoering van het interventieprogramma in drie regio’s van de verslavingszorg in de gaten houden. Dit gebeurt door het afnemen van vragenlijsten bij uitvoerders en deelnemers en door groepsinterviews. Een begeleidingscommissie houdt de grote lijnen van het project in de gaten, toetst op kwaliteit en draagt zorg voor voldoende draagvlak in het veld.
Het project loopt tot 31 december 2009.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.