Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Problemen na verblijf jeugdinrichting’

Jongeren die in een jeugdinrichting hebben gezeten, hebben ook op latere leeftijd problemen om hun leven op de rit te houden. Bijna een op de drie mensen heeft in het volwassen leven verslavingsproblemen en moeite om een baan te vinden.
'Problemen na verblijf jeugdinrichting'
Foto: ANP

Met zo’n 29 procent gaat het jaren later erg slecht door grote problemen op meerdere gebieden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Probleemgedrag

De onderzoekers vroegen 251 voormalig behandelde Nederlandse jongeren 17 jaar na verblijf in de jeugdinrichting naar relaties, werk, huisvesting en verslaving. De onderzochte mannen en vrouwen waren destijds in een justitiële jeugdinrichting geplaatst vanwege ernstig probleemgedrag of omdat hun ouders niet meer voor hen konden zorgen.

Verslavingsproblemen

Ongeveer twee op de vijf geïnterviewden ( 41% ) heeft naar eigen zeggen het leven op orde, al ging dat vaak met vallen en opstaan. Bijna een derde (30 %) heeft dagelijks veel moeite om het leven op de rit te houden door onder andere verslavingsproblemen en werkloosheid. Met nog eens bijna een derde (29%) gaat het ronduit slecht door ernstige problemen op verschillende levensgebieden. Een deel van deze groep leeft op straat, zit in detentie of zit al jaren in TBS of in een psychiatrische inrichting. Anderen leven bij gebrek aan woonruimte afwisselend bij vrienden of familie, en zij die een reguliere woonsituatie hebben zijn vaak verslaafd aan alcohol en drugs.

Negatief

De onderzoekers vroegen ook hoe de geïnterviewden het verblijf in de justitiële jeugdinrichting hebben ervaren. Zowel diegenen met wie het goed gaat als diegenen met wie het minder goed gaat, kijken overwegend negatief terug op hun verblijf. Ze beschrijven het leefklimaat in de instelling als hard, koud en onveilig. Ook vertelden ze over het gemak waarmee jongeren in de jeugdinrichting aan drugs konden komen en het ontbreken van nazorg na het verlaten van de instelling. Als positief punt noemden ze dat ze een diploma konden halen tijdens het verblijf in de jeugdinrichting.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.