Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Problemen door beperken beschermd wonen’

Psychiatrisch patiënten en verslaafden die door nieuwe afspraken niet meer in een beschermde woonomgeving terecht kunnen, komen daardoor in ernstige problemen. Daarvoor waarschuwt Jaap Fransman, voorzitter van RIBW Alliantie, namens de regionale instellingen voor beschermd wonen (RIBW's).
'Problemen door beperken beschermd wonen'

Volgens de RIBW’s gaat het om jaarlijks ongeveer 5000 nieuwe zware patiënten die door het schrappen van zogeheten zorgzwaartepakketten in het Vijfpartijenakkoord zelfstandig moeten gaan wonen. Dit terwijl ze daar eigenlijk niet tot in staat zijn. Het zijn mensen die tot op heden in woongemeenschappen werden opgenomen, of zelfstandig woonden met zeer intensieve hulp.

Prikkels

Volgens Fransman reageren zware psychiatrisch patiënten goed als ze in een beschermde omgeving leven, maar gaat het fout als ze te veel prikkels en verantwoordelijkheid krijgen. Daardoor kunnen ze snel terugvallen ‘en begint het hele circus weer opnieuw’, aldus de voorzitter van RIBW Alliantie.

Overlast

Ook zware verslaafden kunnen volgens hem niet zonder intensieve begeleiding. Gebrek aan toezicht kan volgens Fransman ook tot overlast leiden voor de omgeving. De bezuiniging moet op termijn zo’n 100 miljoen euro opleveren.

Bron: ANP/Beeld: HVO Querido

3 REACTIES

  1. Het is treurig maar inderdaad, het draait echt allereerst om GELD! Dat is wat de patient binnenbrengt en dat zijn echt flinke bedragen per persoon per dag! Id praktijk is de behandeling vaak de vorm van ‘makkelijk’:medicatie,separatie/iso,afwachten,aankijken,op je kamer tot rust komen en evt verhoging medicatie etc etc etc. Dat ter zijde, het gaat echt om macht en geld en al die bedden en plekken moeten heel veel kosten dekken dus de hoge GGZ indicaties moeten dit opbrengen met elkaar. Treurig echt want ik praat vanuit ervaring praktijk en werk (particulier zzp begeleiding gezinshuis) en het was vroeger zo en nu nog, er zit aan elke persoon die daar word opgenomen een dik prijskaartje!!! Zielig nederland maar wel de praktijk heden 2012.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoi mensen achter een bureau! U bedenkt telkens weer kostenbesparende maatregelen.
    knap werk hoor.Maar is het niet een beetje korte termijn politiek om weer eens geld weg te halen bij oa. de GGZ! Weerloos kansloos en absoluut niet aantrekkelijk, zo wordt de doelgroep over het algemeen gezien door niet GGZers en/of de doorsnee Nederlander.Maar wat kost het als de ZZP1/t/m 3ers terugvallen of terechtkomen in een crisis? wat als iemand het niet redt met Ambulante extramurale begeleiding? dan moet het hele traject van A tot Z opnieuw worden afgelopen.Met CIZ,hulpverleners,indicaties etc tetc.Zo verworden mensen tot zwerfvuil dat ontsierd en wil men het liefst zo goedkoop mogelijk de samenleving ontlasten.
    geduld mensen! Een beetje meer geduld. dat kost een beetje, maar werkt uiteindelijk beter en duurzamer! dat heet lange termijn denken en is misschien op dit moment minder populair bij onze politiek gevoelige bureaucraten. eerst denken en dan doen.dat leren ze je o.m in de GGZ!

  4. Opnieuw wordt de GGZ extra ‘gepakt’. De beperkingen van deze groep zitten immers van binnen en zijn niet goed zichtbaar. Men vindt ze eerder lastig dan zielig. Om dat laatste is het veel lastiger bezuinigen.
    Het is onbegrijpelijk dat ZZP’s GGZ 1 t/m 3 geschrapt worden. De noodzaak voor beschermd wonen is bij het stellen van de indicatie toch aangetoond. De nadruk ligt in deze ZZP’s op begeleiding die altijd aanwezig moet zijn. Juist om te voorkomen dat er, bij gebrek aan voldoende woonbegeleiding, een nog zwaarder beroep op zorg en medicatie gedaan moet worden. Of belanden de mensen straks langs de straat en gaan we terug naar de oude inrichtingen waarin mensen opgesloten werden. zonder enig perspectief op eenmenswaardige toekomst? Tot slot, het lijkt in de discussie rondom zorg alleen nog maar om geld te draaien. Geen woord over menswaardigheid, beschaving, medemenselijkheid. Het is een stap terug in onze beschavingsontwikkeling. Want dit besluit is als een Russisch roulette..uiteindelijk dodend en worden kostbare levens van dierbaren aan hun lot overgelaten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.