Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Probleemjongeren hebben baat bij zorgboerderij’

Jongeren die niet meer naar school gaan en thuis problemen hebben, zijn mogelijk gebaat bij een woonwerktraject op een boerderij. Uit een onderzoek onder zeventig jongeren met ernstige problemen, blijkt dat 69 procent na een half jaar op de boerderij weer naar school gaat, minder drugs gebruikt en minder gedragsproblemen heeft.
'Probleemjongeren hebben baat bij zorgboerderij'

‘De authentieke no-nonsense aanpak van de boer werkt vaak heel goed bij deze jongeren’, zegt Jan Hassink. Hij voerde het onderzoek uit in samenwerking met jeugdzorgonderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen, in opdracht van de Taskforce Multifunctionele Landbouw.

Volgens de ondervraagde jongeren bij jeugdzorginstelling Topaze in Noord-Brabant, de boeren en de betrokken jeugdhulpverleners speelt de betrokkenheid en persoonlijke aandacht in een natuurlijke werkomgeving een grote rol in het succes. ‘Omdat je samen aan het werk bent, ontstaat er geen cliënt-hulpverlenerrelatie. De verantwoordelijkheden die de jongeren krijgen helpen hen uit hun negatieve spiraal’, zegt Hassink.

Ouders
De ondervraagde jongeren rapporteren zelf dat ze minder gedragsproblemen hebben na het verblijf op de boerderij en het nabehandelingstraject. In deze behandeling, die een half jaar duurt, worden de ouders ook begeleid. De onderzoekers valt op dat de kwaliteit van het contact met de ouders aanzienlijk beter wordt.

Drugs
Voor het traject had 78 procent van de ondervraagden regelmatig contact met de politie, dat daalde naar 5 procent, aldus de begeleiders. Het drugsgebruik daalde van 88 naar 20 procent en de gedragsproblemen van 97 naar 50 procent. Na de nabehandeling neemt het drugs- en alchoholgebruik in meer of mindere mate weer toe, de gedragsproblemen niet.

Aanvulling
De uitkomsten van het onderzoek wijzen volgens Hassink op de noodzaak van verdere groei en professionalisering van jeugdzorgboerderijen. ‘De zorgboerderij is een welkome aanvulling op de reguliere voorzieningen in de jeugdzorg.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Foto: Ton Kasterman/MMS

2 REACTIES

  1. hallo,
    ik zit zelf ook op een instelling met een klein boerderijtje ik merk wel dat als je daar bent dat je rust krijgt ik vind dan ook dat dat overal wel zou moeten zijn, binnen kort ga ik ook naar een woonboerderij maar ik heb niet echt gedragsproblemen ben benieuwd wat het voor mij gaat worden
    groetjes,

  2. Lees alle reacties
  3. Dit is al veel langer bekend maar wordt door de grote overheidsinstellingen niet opgepakt. Deze boerderijen passen niet in het patroon zoals dat door Jeugdzorg is opgesteld. Ook hier is het de onderlinge verdeeldheid ( ook in justitiekringen) die de oorzaak is dat veel geld gaat naar de hulpverleners die hun eigen markt proberen in sgtand te houden.
    Hoe lang gaat dit nog duren?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.