Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prinsjesdag: Meer geld voor zorg en kwetsbare burgers

Op Prinsjesdag heeft het “oude kabinet” een hart onder de riem gestoken bij kwetsbare groepen: de koopkracht wordt verbeterd. Het Kabinet trekt hiervoor 425 miljoen euro uit. De meeste mensen met een uitkering en gepensioneerden gaan er hierdoor op vooruit, aldus het oude kabinet.
foto ANP

De reparatie van de koopkracht is een van de plannen van de huidige VVD-PvdA-regering voor volgend jaar. Maar die plannen kunnen door de komende nieuwe regering nog worden gewijzigd. Het is wel zo dat de voorstellen zijn afgestemd met de partijen die op dit moment proberen een coalitie te vormen met de VVD (CDA, D66 en ChristenUnie).

Bijstand

De bezuiniging op de heffingskorting, een belastingvoordeel, wordt deels uitgesteld voor bijstandsgerechtigden, waardoor mensen met een bijstandsuitkering er gemiddeld op vooruit gaan. Ook worden de zorgtoeslag en het kindgebonden budget verhoogd om (grotere) gezinnen met lagere inkomens tegemoet te komen. Werkenden met een lager inkomen profiteren hier ook van. Ouderen krijgen daarnaast een hogere ouderenkorting, wat ook een belastingvoordeel is.

Begroting VWS

Hieronder een feitenoverzicht van de belangrijkste punten uit de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

  • De verpleeghuiszorg kan de komende jaren op forse investeringen rekenen. Vanaf 2021 gaat het om structureel 2,1 miljard euro meer. Dat geld is nodig om de nieuwe kwaliteitsnormen voor de verpleeghuiszorg in de praktijk te brengen. Na een reeks schrijnende verhalen over verpleeghuizen werd de roep in de Tweede Kamer om meer geld eerder dit jaar steeds luider. Uiteindelijk werd besloten om het zogenoemde zorgmanifest van Hugo Borst en Carin Gaemers te laten omzetten in nieuwe regels voor verpleeghuizen. Het bedrag loopt tot 2021 op. Volgend jaar gaat het om 435 miljoen euro.
  • Niet alleen in verpleeghuizen, maar ook elders in de zorg is meer personeel nodig. Tot 2020 is hiervoor in totaal 350 miljoen euro beschikbaar.
  • De zorgverzekeringspremie groeit ook in 2018 weer. Het ministerie schat dat de maandelijkse basispremie met zo’n 6 euro stijgt, tot 113,50 euro. In november stellen de zorgverzekeraars de definitieve premie vast voor het volgende jaar.
  • Als de zorgkosten stijgen in Nederland, stijgt ook het eigen risico. Dat automatisme is wettelijk vastgelegd. Hierdoor komt het eigen risico volgend jaar uit op 400 euro per maand, een stijging van 15 euro.
  • Om voor de laagste inkomens de hogere premies en het hogere eigen risico te compenseren gaat de zorgtoeslag in 2018 omhoog. Alleenstaanden krijgen er in 2018 maximaal 131 euro bij. Voor meerpersoonshuishoudens komt er maximaal 194 euro bij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.