Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prinses Maxima: ‘Boy 4-Ever veilige haven voor losgeslagen jongeren’

Prinses Maxima, de beschermvrouw van het Oranje Fonds, heeft de Appeltjes van Oranje uitgereikt aan Stichting Boy 4-Ever, Voetbalvereniging O.S.M. ‘75 en Fundashon Pro Alfa. De prinses benadrukte het belang van vrijwilligerswerk.
Prinses Maxima: ‘Boy 4-Ever veilige haven voor losgeslagen jongeren’

Door Martin Zuithof – De Appeltjes van Oranje zijn de jaarlijkse prijs voor bijzondere, innovatieve en succesvolle projecten op sociaal gebied. Het Oranje Fonds wil met de prijs het werk en de inzet van de winnende organisaties waarderen en anderen inspireren soortgelijke initiatieven op te zetten. (Foto door Jeannette Schols)

Vijfde uitreiking
Het was de vijfde keer dat prinses Maxima de Appeltjes mocht uitreiken. In de Grote Balzaal van Paleis Noordeinde vertelde ze dat de afgelopen maanden kennis had gemaakt talloze vrijwilligers. ‘Zoveel vrijwilligers zie je in weinig andere landen. Vrijwilligerswerk is ook eigen belang. Je wordt er beter van, doordat je contact maakt met anderen en samen iets opbouwt.’ Dat vrijwilligers veel tot stand brengen blijkt volgens de prinses uit de resultaten die de drie winnaars van de Appeljtes hebben geboekt.

Oorkonde, beeld en bedrag
De Appeltjes van Oranje bestaan uit een beeld van een ‘appeltje van oranje’, is ontworpen en gemaakt door Hare Majesteit de Koningin. Daarnaast is aan de prijs een geldbedrag verbonden van 15.000 euro. Winnaar van het extra grote Appeltje was Stichting Boy 4-Ever uit Venlo. Oprichtster is Will Rettka die in 2001 haar 19-jarige zoon Boy verloor door drugsgebruik. ‘U heeft een veilige haven gemaakt voor jongeren die losgeslagen zijn van hun ankers. Een prachtig initiatief’, aldus prinses Maxima.

Boy 4-Ever
Het Jongeren Informatie Punt (JIP) van Boy 4-Ever brengt jongeren met zeer uiteenlopende culturele achtergronden bijeen, van moslim- tot Lonsdale-jongeren. Als inloophuis met ruime openingstijden is het JIP ook een Jongeren Ontmoetings Plek geworden. Jongeren kunnen er terecht voor informatie over bijvoorbeeld drugs en tal van activiteiten. Per week komen er zo’n 250 jongeren langs. De spanningen tussen moslimjongeren en de Lonsdalers zijn in Venlo dankzij het JIP flink afgenomen.

Pro Alfa
De Fundashon Pro Alfa op Curaçao geeft jongeren en volwassenen een tweede kans om elementaire beroeps- en taalvaardigheden te leren. Pro Alfa heeft de afgelopen negentien jaar 2500 deelnemers een cursus op maat aangeboden. Het programma bestaat uit een combinatie van taaltrainingen en praktijkcursussen uiterlijke en lichamelijke verzorging, koken, naaien of houtbewerking. Het traject biedt deelnemers betere kansen op een stage, baan of instroom in het reguliere beroepsonderwijs. (Lees ook:

Pro Alfa gaat uit van de belevingswereld van de armen – Project op Curaçao succesvol)

Sportjongeren van OSM
Het project ‘Van hangjongeren naar sportjongeren’ van Voetbalvereniging O.S.M. ’75, Maarssen begeleidt hangjongeren. Ze sporten met elkaar en helpen mee met de organisatie van toernooien. Hierdoor leren ze op een sociale manier invulling te geven aan hun vrije tijd. Tegelijk krijgen ze voorlichting over onder meer scholing, drugs, zinloos geweld en normen en waarden. Belangrijke succesfactor van het project is de inzet van rolmodellen zoals ex-profvoetballer Jean Paul de Jong.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.