
Nederland kent meer dan vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er in de toekomst alleen maar meer. Mantelzorg is een van de hoekstenen in ons zorgsysteem. Tegelijkertijd kan er van alles misgaan met de aansluiting tussen informele en formele zorg. Hoog tijd dus om met een expert van gedachten te wisselen over een soepelere samenwerking tussen de twee.
Als zorgverlener liggen nu en in de toekomst steeds meer kansen in de samenwerking met het netwerk van de cliënt, hoe kunnen we dat netwerk versterken?
‘De mensen willen het beste voor hun naaste’
Wat heeft een mantelzorger nodig, en ook: wat heeft een zorgverlener van de mantelzorger nodig om de samenwerking te optimaliseren?
Hoe breng je zo’n netwerk efficiënt in kaart?
Hoe komt het netwerk en de professionele hulp op een goede manier met elkaar in gesprek en hoe bepaal je wat je van een mantelzorger wel en niet kunt vragen?
‘Professionals moeten erop durven vertrouwen dat mantelzorgers het goed doen’
De zorginstelling handelde vanuit de beste bedoelingen, met als insteek: ‘Dan kun jij weer lekker dochter zijn’ maar voor de dochter voelde het alsof haar quality time met haar moeder werd ontnomen. Een typisch voorbeeld waarbij betere communicatie nodig is. Stel gewoon de vraag! Mensen zijn vaak heel erg bereid om dingen te doen. Niet elke mantelzorger is overbelast, en hoe meer samenwerking, hoe minder overbelasting.’
Barbara Oppelaar
Is trainer, acteur en directeur/eigenaar van Ervarea. Oppelaar heeft chemische technologie gestudeerd en werkte lange tijd als adviseur en projectleider bij gemeentes en adviesbureaus. Door de kennismaking met improvisatietheater kreeg het werk in deze technische omgevingen een hele nieuwe dimensie.
Het vinden van een sleutel voor het toepassen van de vaardigheden uit dat theater in teams en bij mensen met een ouder wordend en beschadigd brein heeft een logische carrièreswitch tot gevolg gehad. Al jaren werkt zij als trainer, coach, adviseur en acteur. Oppelaar is getrouwd en heeft twee dochters van 19 en 21.