Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poolse daklozen terug naar huis

De Utrechtse Stichting de Tussenvoorziening gaat een groep Poolse dak- en thuislozen begeleiden bij de terugkeer naar hun eigen land. De bedoeling is om hen dit najaar onder te brengen bij hulpverlenende instanties in Polen.
Poolse daklozen terug naar huis

Een woordvoerder van de stichting bevestigde donderdag berichtgeving hierover in de Volkskrant. In Utrecht zwerven ongeveer veertig Oost-Europeanen, voornamelijk Polen, door de stad. Ze hebben officieel geen recht op nachtopvang en zorg, maar hebben dat wel nodig. Het gaat vooral om de meest kwetsbare personen, die bijvoorbeeld kampen met een verslaving of andere medische problemen.


Samenwerking

De Tussenvoorziening heeft contact gelegd met Poolse opvanginstellingen en werkt samen met hen aan een plan om de daklozen daar op te vangen. ‘In de Oekraïense stad Lviv wordt, deels met Utrechts geld, een opvangvoorziening voor vrouwen opgezet. Met de Poolse organisatie Monar wordt samengewerkt in het terugkeerproject van Poolse daklozen. Monar heeft bij de grens tussen Polen en Duitsland een opvang, waar de terugkeerders uit Utrecht naartoe zullen worden gebracht’, aldus de krant. 

Dwang
‘Ongeveer vijftien personen komen nu in aanmerking. Zij zouden dan tijdelijk in een huis van ons worden opgevangen in aanloop naar de terugkeer naar Polen’, aldus Sonja Appelman, directeur van de Tussenvoorziening. De daklozen worden gemotiveerd om zelf voor terugkeer te kiezen. ‘Het terugsturen moet geen dwang worden natuurlijk, want dan nemen ze de eerste trein terug naar Nederland’, zegt Appelman.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/De Volkskrant/Foto: ANP/Inge van Mill

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.