Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Politie pakt jonge nachtbrakers op

Jonge kinderen die rond middernacht nog op straat lopen in Rotterdam, worden meegenomen naar het politiebureau. Een goed gesprek met de ouders of eventueel hulpverlening, moet ervoor zorgen dat deze kinderen ’s avonds laat, gewoon weer binnen blijven.
Politie pakt jonge nachtbrakers op

In de wijken Bospolder en Nieuwe Westen is de aanpak succesvol gebleken, laat Yvette van den Heerik, woordvoerder van Politie Rotterdam Rijnmond weten. Daar zijn nu duidelijk minder kinderen laat op straat. Vandaar dat het project ook van start gaat in de deelgemeenten Overschie, Centrum en West.

Gesprek
‘Vaak zie je daar kinderen op straat, waarvan je denkt: “Jij zou al lang in bed moeten liggen.” Dat zijn kinderen van acht jaar tot in de jonge tienerjaren’, legt de politiewoordvoerder uit.  ‘Vaak zijn het kinderen met een andere cultuur, waarin het normaler is dat kinderen tot laat wakker zijn’, vervolgt Van den Heerik. De politie neemt de nachtbrakers dan mee naar het bureau waarna de ouders worden gebeld voor een stevig gesprek.

Gevaar
Over het algemeen reageren de ouders positief op de aanpak, zo blijkt uit het project in Bospolder. ‘Het is wel even schrikken als ze op het bureau moeten komen, maar wanneer ze ons verhaal horen, begrijpen ze het wel.’ Sommige ouders zien helemaal niet dat hun kinderen zo laat op straat gevaar lopen, stelt de woordvoerder.

Overlast
‘Wij proberen met deze aanpak om in te grijpen voordat deze kinderen echt overlast veroorzaken of in de problemen komen’, legt Van den Heerik uit. Er zijn ouders die tijdens het gesprek met de politie aangeven het kind niet meer aan te kunnen. ‘Zij worden doorverwezen naar Humanitas’, aldus de politiewoordvoerder.

Lik op stuk
Onder de noemer ‘Pak je kans’ werkt Humanitas Jeugdhulpverlening samen met de politie. Op het politiebureau werkt een hulpverlener die binnen 48 uur contact kan leggen met de kinderen. Humanitas typeert de aanpak als zeer vroegtijdige ‘lik-op-stuk’ hulpverlening. De hulp wordt binnen enkele werkdagen opgestart en de duur van de begeleiding is maximaal 13 weken. Het is een outreachende werkwijze waarbij de hulpverlener het kind en het gezin in zijn eigen omgeving opzoekt.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.