Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pleegzorgkinderen in tien jaar verdubbeld

Het aantal kinderen dat wordt ondergebracht bij pleegouders in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld. De groei is vorig jaar ten opzichte van 2007 met 9 procent gegroeid tot ruim 22.000.
Pleegzorgkinderen in tien jaar verdubbeld

Dat blijkt uit het jaarverslag van Pleegzorg Nederland dat zaterdag is gepubliceerd. Vooral jongeren uit de crisisopvang komen in de pleegzorg terecht. De helft van de jongeren die vorig jaar via de crisisopvang bij een pleeggezin werd geplaatst was jonger dan 5 jaar.

Tekort aan begeleiding
De capaciteit in de pleegzorg is vorig jaar met 791 plaatsen uitgebreid tot 13.599 plaatsen. Ondanks die uitbreiding lag de bezetting in 2008 op 104 procent, zodat er meer geld werd uitgegeven dan door de overheid beschikbaar werd gesteld. ‘Dit leverde een tekort aan pleegzorgbegeleiding op. Ook de pleegouders die crisisopvang bieden, ervaren de druk. Het blijft een probleem om kinderen binnen de gestelde termijn door te plaatsen’, aldus Pleegzorg Nederland.

Succesvol
De wachtlijst die hierdoor blijft bestaan is een direct gevolg van de groeiende vraag naar pleegzorg. Op 31 december 2008 wachtten 954 kinderen langer dan negen weken op een plaatsing bij pleegouders. ‘Het beleid dat een aantal jaren terug is ingezet om meer kinderen bij een eerste uithuisplaatsing direct in de pleegzorg te helpen lijkt succesvol’, stelt Pleegzorg Nederland in het jaarverslag.

Nieuwe pleegouders
Ook de SIRE-campagne ‘Pleegouders zijn bijzonder nodig’, die van juli 2008 tot april 2009 heeft gelopen, was volgens Pleegzorg Nederland succesvol. In totaal zijn in 2008 ruim drieduizend nieuwe pleegouders ingeschreven. De organisatie blijft het echter moeilijk vinden om geschikte pleegouders te vinden voor kinderen met ernstige emotionele en/of gedragsproblemen. Daarvoor zijn intensievere vormen van pleegzorg nodig.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief.

Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: SIRE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.