Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pleegouders krijgen meer te zeggen

Hulpverleners mogen voortaan alleen nog maar plannen maken om pleegkinderen te helpen, als ook de pleegouders daarbij worden betrokken. Ook krijgen pleegouders het recht om een vertrouwenspersoon in te schakelen wanneer er problemen zijn met een pleegzorginstelling of Bureau Jeugdzorg. En daarnaast krijgt elke pleegzorginstelling een pleegouderraad met formele medezeggenschap.
Burgemeester van Uitgeest Hein Aalders en zijn echtgenote namen in 1968 drie kinderen op in hun gezin. De kinderen verloren hun ouders bij een auto-ongeluk in Australië.
Burgemeester van Uitgeest Hein Aalders en zijn echtgenote namen in 1968 drie kinderen op in hun gezin. De kinderen verloren hun ouders bij een auto-ongeluk in Australië. - Foto: ANP

Dat staat in de Wet verbetering positie pleegouders, die maandag in werking is getreden. Staatssecretaris Martin van Rijn (Pleegzorg) is blij dat de positie van pleegouders wordt versterkt. ‘Pleegouders verdienen onze grootst mogelijke waardering en ik hoop dan ook dat zij hun nieuwe rechtspositie mede ervaren als een steun in de rug bij de zorg voor hun pleegkinderen’, zei hij.

 

Brief

Alle pleegouders hebben een brief gekregen met informatie over de nieuwe wet. Daarin bedankt Van Rijn de pleegouders ‘die zich dag in dag uit met bevlogenheid inzetten voor de opvang van kinderen die het nodig hebben’. Volgens de staatssecretaris ‘vergt het veel durf en doorzettingsvermogen om je huis en gezin open te stellen voor een kind dat het niet cadeau krijgt in het leven’.


Pleegouders worden ingeschakeld als een kind niet meer thuis kan opgroeien. Vorig jaar woonden bijna 21.000 kinderen voor korte of langere tijd in een pleeggezin. In totaal telde Nederland in 2012 ruim 16.000 pleeggezinnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.