Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plaatsgebrek gehandicaptenzorg dreigt

Instellingen voor gehandicaptenzorg verwachten dat ze niet genoeg plek meer hebben voor cliënten. Hulpverleners denken dat ze grote groepen mensen met een ernstige beperking een plek in hun instelling moeten weigeren. Oorzaak: Ze krijgen te weinig geld om aan de vraag voor gehandicaptenzorg te voldoen.
Plaatsgebrek gehandicaptenzorg dreigt
Foto: ANP Photo

Dit meldt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Volgens de VGN verwacht 60 procent van de zorginstellingen dat ze dit jaar in de knel komen, bijvoorbeeld op het gebied van dagbesteding, begeleiding en persoonlijke verzorging.

Taxivervoer

Ook verwacht één op de vier ondervraagde instellingen onvoldoende geld te hebben om patiënten te vervoeren per taxi of bus. Hetzelfde aantal instellingen stelt dat de toeslag voor gehandicapte kinderen in een instelling zal vervallen. Door de hervormingen in de gehandicaptenzorg moeten mensen langer thuis blijven wonen. Op NU.nl wordt gezegd dat sommige zorgkantoren al niet meer voor patiënten die in een instelling zitten, willen betalen.

Zorgkantoren

De VGN wijst ook naar de zorgkantoren, die het overheidsgeld voor gehandicaptenzorg verdelen. De organisatie vindt dat de zorgkantoren de veranderingen niet te vlug moeten uitvoeren en dat ze genoeg geld beschikbaar moeten stellen om alle bestaande cliënten in instellingen te houden. Desgevraagd stelt een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) tegen Trouw dat ‘enkel het landelijk beleid wordt uitgevoerd’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.