Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot: Gratis kinderopvang voor kinderen uit kwetsbare gezinnen

Kinderen van ouders met psychische problemen of verslaving (ook wel KOPP/KVO-kinderen genoemd) lopen drie keer meer kans op kindermishandeling en hebben een verhoogde kans op een psychische stoornis. Om deze groep kinderen te helpen starten het Trimbos-instituut en de landelijk coördinator Kindcheck een innovatief bso-project.
Foto: AdobeStock

Dit project houdt in dat kinderen gratis opvang in de buitenschoolse opvang (bso)of de dagopvang krijgen en begeleiding van een coach. Het idee is dat deze kinderen even uit hun thuissituatie worden gehaald en gewoon meedraaien met het programma van hun leeftijdsgenootjes. Ouders worden zo ook ontlast. Pedagogisch medewerkers krijgen een speciale training. Een coach wordt de spil tussen de ggz-behandelaar van de ouder, de bso en het gezin.

Wijkteams ontlasten

Het tweejarige project gaat medio 2018 van start. Het is de bedoeling dat zes gemeenten hierin gaan participeren. Er zijn volgens het Trimbos-instituut allerlei goede redenen om mee te doen. Allereerst werkt de huidige begeleiding van deze kwetsbare kinderen niet. Het leidt niet tot een duurzaam welbevinden van het kind. De verwachting is dat het bso-project onnodige medicalisering voorkomt en de samenwerking tussen volwassen-ggz, veilig Thuis en de gemeente kan versterken. Het moet bovendien wijkteams ontlasten bij het werken met deze groep. Er is ook een financieel voordeel. Waar een uithuisplaatsing 40.000 euro per jaar kost, kost een opvangplek slechts 7.000 euro per jaar en fulltime kinderopvang 14.500 euro.


Wijkteams worden ook ingezet voor enkelvoudige hulpvragen en hebben daarom te weinig tijd en aandacht voor complexe hulpvraag van kwetsbare gezinnen. Inspecties hebben hiernaar onderzoek gedaan en concluderen dat gemeenten hun beleid beter moeten vertalen naar de praktijk van de hulpverlening. Lees meer >>


Schaamte

Het aantal kinderen dat opgroeit met ouders met psychische problemen of verslaving is vrij groot. Het gaat om 577.000 kinderen van 405.000 ouders. Daarvan zijn 423.000 kinderen twaalf jaar of jonger. Kinderen die in een dergelijk gezin opgroeien, nemen vaak de ouderrol over, nemen uit schaamte geen vriendjes mee naar huis, cijferen zichzelf weg, blijven weg van school en hebben geringe copingvaardigheden (omgaan met stress).

Risicogroep

Op 35-jarige leeftijd heeft 65 procent van de kinderen van ouders met een depressie of angststoornis hier zelf ook last van. Bij de normale populatie is dit 25 procent. Niet alleen genetische factoren spelen hierin een rol, ook sociale factoren zoals de opvoeding. Van de groep KOPP/KVO-kinderen lopen vooral meisjes risico, kinderen van wie beide ouders problemen hebben, kinderen van ouders die deze problemen al op jonge leeftijd hebben of kinderen die in minder goed functionerende gezinssystemen opgroeien.

Contact opnemen

Het bso-project wordt begeleid en gefinancierd door het ministerie van VWS, maar gemeenten moeten zelf ook bijdragen. Gemeenten die interesse hebben om deel te nemen aan het bso-project worden uitgenodigd contact op te nemen met rzanden@trimbos.nl (030-2971100) of h.diderich@kindcheck-ggz.nl (06-18794299). Op 7 december vindt er een informatiebijeenkomst plaats over het project.

Lees meer in deze infographic

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.