Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pieter Hilhorst volgt Asscher op in Amsterdam

De gemeenteraad heeft Pieter Hilhorst woensdagmiddag benoemd tot wethouder financiën, onderwijs en jeugdzaken. De voormalig columnist van de Volkskrant is de opvolger van PvdA-wethouder Lodewijk Asscher die vicepremier en minister van Sociale Zaken werd in het kabinet-Rutte II.
Pieter Hilhorst volgt Asscher op in Amsterdam
Foto: ANP-Photo/Marcel Antonisse

Tijdens een anonieme stemming stemden 36 raadsleden voor de benoeming van Hilhorst en drie tegen. Twee raadsleden stemden blanco. Sommige fracties waren kritisch over de portefeuille van Hilhorst. Vooral het onderdeel financiën riep vragen op, omdat de gemeente forse bezuinigingen wacht en Hilhorst weinig bestuurlijke ervaring heeft. Hilhorst beloofde een strenge wethouder van financiën te zijn.

Bureaucratie
‘Ik wil helpen om van Amsterdam een stad te maken waar de ring van snelwegen geen grens markeert tussen mazzel en pech. Een stad waar alle kinderen de kans krijgen het beste uit zichzelf te halen. Een stad waar mensen die steun nodig hebben niet zijn aangewezen op afstandelijke bureaucratische instellingen, maar hulp krijgen van organisaties dicht in de buurt’, aldus de nieuwe wethouder in een eerder verschenen column in de Volkskrant.

Probleemgezinnen
Volgens Hilhorst krijgen Amsterdamse probleemgezinnen nu vaak meer dan tien verschillende hulpverleners over de vloer en worden veel kinderen op twaalfjarige leeftijd in het onderwijs op een zijspoor gezet. ‘Als kinderen opgroeien in onveilige gezinnen, kijken buren eerder weg dan alarm te slaan. Om dit te veranderen moet de publieke sector op de schop’, stelt Hilhorst.

Ombudsman

Hilhorst heeft zich als publicist en voor het programma de Ombudsman van de VARA de afgelopen jaren bezig gehouden met de tekortkomingen van de publieke sector en sociale veerkracht. ‘Ik heb me nooit beperkt tot commentaar, maar ook alternatieven bedacht en naar oplossingen gezocht. Zo heb ik een broodfonds opgericht. Een kring van zzp’ers die elkaar helpen als een lid door ziekte geen inkomsten heeft. De overgang naar de politiek is een voortzetting van mijn maatschappelijke betrokkenheid’, aldus Hilhorst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.