Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philadelphia moet panden verkopen

De in ernstige financiële problemen geraakte zorginstelling Philadelphia moet gebouwen verkopen die niet bijdragen aan de kerntaak van de instelling. Dat schrijft staatssecretaris Jet Bussemaker aan de Tweede Kamer.
Philadelphia moet panden verkopen

Op die manier kan Philadelphia mogelijk weer financieel gezond worden. De instelling raakte vorig jaar bijna failliet door de aankoop en het onderhoud van hotels, kloosters en kastelen waar verstandelijk gehandicapte cliënten vakantie konden vieren of konden werken. Het ging onder meer om panden op Schiermonnikoog, in Rotterdam, in Driebergen en in Maastricht. In totaal ging daar 24 miljoen euro aan op.

Terughuren
Als Philadelphia nu doet wat Bussemaker verwacht, kan het eigen vermogen weer groeien naar 16 miljoen euro dit jaar. Mogelijk moeten er ook panden worden verkocht die wel nodig zijn voor de kerntaken van de instelling. Die moeten dan vervolgens worden teruggehuurd om de zorgverlening voort te zetten, aldus Bussemaker.

Samenwerking
De staatssecretaris verwacht ook dat het nieuwe bestuur van de instelling er voor kiest te stoppen met het samenwerkingsverband Espria met de woningorganisaties Woonzorg Nederland en Evean.

Verdwijnen

Philadelphia verleent met 9500 medewerkers thuiszorg aan zo’n twaalfhonderd mensen en zorg aan 8200 verstandelijk gehandicapten op achthonderd locaties. Eerder werd al duidelijk dat er 330 werknemers moeten verdwijnen, van wie 250 via natuurlijk verloop de instelling verlaten. Tachtig medewerkers worden naar ander werk begeleid.

Lees ook:

Philadelphia start per direct met herstelplan

Reclamevrouw Greet Prins nieuwe bestuurder Philadelphia

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.