Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Peuter burgert in via moeder

Peuters uit immigrantengezinnen hebben minder vaak gedragsproblemen als hun moeder al wat langer in Nederland woont, zich thuis voelt en de Nederlandse taal goed beheerst. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Peuter burgert in via moeder

De wetenschappers baseren zich op gegevens uit het grootschalige Rotterdamse bevolkingsonderzoek Generation R, waarin duizenden kinderen vanaf de geboorte worden gevolgd. Zij publiceren hun bevindingen deze week op de website van het vakblad Journal of Abnormal Child Psychology.

Gedragsproblemen
Uit de studie blijkt dat ook dat peuters met een niet-Nederlandse achtergrond vaker gedragsproblemen vertonen dat hun Nederlandse leeftijdgenootjes, iets dat volgens de onderzoekers tot dusver alleen bij oudere kinderen was vastgesteld. Dat komt deels doordat hun ouders meestal lager opgeleid zijn en een lager inkomen hebben. Ook hebben hun moeders zelf vaker psychische klachten.

Thuis voelen
De resultaten van het onderzoek wijzen volgens de onderzoekers uit dat het belangrijk is dat immigranten zich in Nederland thuis gaan voelen. Daarbij speelt taalbeheersing een belangrijke rol, maar zij moeten ook het gevoel krijgen dat Nederlanders hen accepteren. ‘Dat is niet alleen van belang voor immigranten zelf, maar kan er mogelijk ook voor zorgen dat nakomelingen van immigranten minder gedragsproblemen en emotionele problemen hebben’, aldus de wetenschappers.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/foto: Robin Utrecht/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.