Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personeelstekort kraamzorg

De kraamzorg worstelt met een groot aantal moeilijk vervulbare vacatures. Toch zijn alle kraamverzorgenden positief over hun werk. Dat blijkt uit onderzoek naar de arbeidsmarkt van kraamverzorgenden door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

De afgelopen jaren zijn minder kraamverzorgenden opgeleid. Hierdoor is de uitstroom uit het beroep groter dan de instroom. Tegelijkertijd neemt de vraag naar kraamzorg toe door verruiming van het aantal uren kraamzorg in het basispakket van de zorgverzekering per 1 januari 2008. In de periode 2005-2007 verliet ruim 40 procent minder kraamverzorgenden de opleiding met een diploma. Volgens de opleidingsinstituten komt dit door gebrek aan belangstelling voor het werken in de kraamzorg. Maar ook omdat het moeilijk is om een stageplek te krijgen. 

Om te voorkomen dat werknemers vertrekken, besteden de werkgevers vooral aandacht aan scholingsmogelijkheden en sociale activiteiten. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat de kraamverzorgenden vrijwel allemaal positief zijn over hun werk. Werkgevers- en werknemersorganisaties willen een landelijke imagocampagne.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.