Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Per jaar trouwen zo’n 250 kinderen in Nederland

In Nederland komen naar schatting jaarlijks 250 huwelijken met een minderjarige voor. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en het Verwey-Jonker Instituut.

Precieze cijfers zijn lastig te geven, omdat deze huwelijken vaak in gesloten gemeenschappen worden voltrokken. Het huwelijk met een minderjarige wordt vaak buiten het zicht of in het buitenland gesloten, waarna de gehuwden naar Nederland terugkeren.

Asielzoekers
Uit het onderzoek blijkt dat van de ongeveer 500 kindhuwelijken in 2013 en 2014 er zo’n 160 plaats vonden onder asielzoekers. In onder meer de Somalische gemeenschap kwamen kindhuwelijken relatief vaak voor.

Leeftijd
De meeste van de minderjarige huwelijkskandidaten zijn 16 of 17 jaar. Volgens de onderzoekers wordt de leeftijd van minderjarige huwelijkskandidaten hoger, omdat steeds meer ouders belang hechten aan een goede opleiding voor hun kinderen voordat ze trouwen.

Gewoon getrouwdOnderzoek ‘Gewoon getrouwd’

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken liet onderzoek doen naar kindhuwelijken en religieuze huwelijken in nederland.
Download hier het rapport ‘Gewoon getrouwd’ >>

Gezinshereniging
Sinds vorig jaar is in Nederland een huwelijk met een minderjarige niet toegestaan. Ook voor volwassenen geldt dat men zelf mag bepalen of en met wie men trouwt. Wanneer mensen jonger dan 18 jaar in het buitenland trouwen, wordt het huwelijk in Nederland niet erkend. Zo kunnen minderjarigen niet op basis van gezinshereniging naar Nederland komen.

Huwelijksdwang
Gehuwde minderjarige vluchtelingen worden wel toegelaten, maar hun huwelijk wordt niet erkend en ze worden onder voogdijschap geplaatst. Huwelijksdwang bij minderjarigen én bij volwassenen is in Nederland strafbaar. Mensen die zich hier schuldig aan maken riskeren een gevangenisstraf van twee jaar.

Signalen
De signalen van huwelijksdwang zijn vaak niet duidelijk en jongeren praten er zelf niet gauw over. Het is daarom vaak het moeilijk voor sociaal professionals om signalen op te pikken. De grens tussen een gearrangeerd huwelijk en dwang is vaak dun. Veel jongeren zijn loyaal aan hun familie en willen hun ouders niet teleurstellen. Omdat er veel belangen mee gemoeid zijn willen de jongeren de lieve vrede te bewaren en stemmen ze in met het huwelijk. Dan is er wel sprake van dwang, zij het subtiel.

Zomervakantie
Vaak wordt in de zomervakantie het onderwerp huwelijksdwang weer onder de aandacht gebracht. Het is een risicoperiode waarin sommige jongens en meisjes tijdens vakanties een door de familie en ouders gekozen partner opgedrongen krijgen.

Signalen van huwelijksdwang

Weet jij hoe je kan merken dat een jongere mogelijk wordt uitgehuwelijkt? Dit zijn mogelijke signalen van huwelijksdwang.

 

De personen op de foto dienen ter illustratie en hebben inhoudelijk niets met dit artikel te maken. Zij zijn voor zover bekend geen slachtoffer van huwelijksdwang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.