Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pensioenfonds Zorg en Welzijn blijft boven kritische grens

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) hoeft vooralsnog niet in te grijpen in de pensioenuitkeringen. Dat maakte het fonds donderdag bekend. Het beeld is volgens directeur Peter Borgdorff echter nog altijd somber.
Pensioenfonds Zorg en Welzijn blijft boven kritische grens

De dekkingsgraad van het op een na grootste pensioenfonds van Nederland verbeterde in het laatste kwartaal van vorig jaar tot 97 procent. In het derde kwartaal van 2011 was dat nog 91 procent. ‘We hoeven op dit moment geen pijnlijke extra maatregelen te nemen. Als DNB onze analyse deelt, gaan de pensioenen bij PFZW nu niet omlaag’, concludeerde directeur Peter Borgdorff.

Beslissing
De verbetering dankt Zorg en Welzijn vooral aan de beslissing van De Nederlandsche Bank (DNB) om de rekenrente tijdelijk aan te passen. ‘Die versoepeling is een druppel op de gloeiende plaat, maar voor PFZW wel een belangrijke druppel. Het betekent dat we net boven de kritische grens uitkomen’, aldus Borgdorff. Het beeld is volgens de directeur van het fonds echter nog altijd somber. ‘We zijn nog lang niet uit de problemen. In 2012 is het echt nodig dat het vertrouwen in de markten terugkeert en de rente stijgt.’

Rendement
De aanpassing van de rekenrente, waardoor fondsen met het gemiddelde van de laatste 3 maanden van 2011 mochten rekenen in plaats van met de lagere stand op 31 december, stuwde de dekkingsgraad van PFZW met 4 procentpunt. Daarnaast boekte het fonds positieve rendementen op beleggingen. De lange rente lag in het vierde kwartaal van 2011 echter opnieuw lager dan in het kwartaal ervoor. De lage rente heeft een negatief effect op de dekkingsgraad.

 

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.