Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenstop in de ggz breidt uit

Volgens GGZ Nederland overwegen meerdere ggz-instellingen een patiëntenstop in te stellen. Instellingen krijgen niet genoeg geld van zorgverzekeraars om aan de vraag naar behandeling van patiënten te voldoen.
foto Fotolia

Zeker vijf aanbieders van geestelijke gezondheidszorg overwegen een patiëntenstop. Dat meldt GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor instellingen in de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg. Daarnaast zijn nog minstens 10 instellingen bezig om nieuwe contractafspraken te maken om voor de rest van dit jaar zorg te kunnen bieden.

Budget

Al eerder deze maand lieten twee ggz-instellingen – in Zeeland en in Friesland – weten dat ze een patiëntenstop in te stellen omdat het budget op was. De Zeeuwse GGZ-aanbieder Emergis en GGZ Friesland waarschuwden dat er geen patiënten van een aantal verzekeraars meer aangenomen konden worden. Bij Emergis in Zeeland is dit inmiddels van de baan, nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tussen beide kwam, waardoor de zorgverzekeraar wel tot afspraken kon komen met de ggz-instelling.


‘Lokaal meer deskundigheid over mantelzorg’In de geestelijke gezondheidszorg is het moeilijk om genoeg geschikt personeel te vinden. Het totale aantal vacatures in de sector is vorig jaar met 28,5 procent gestegen tot 5151 vacatures. Dat melden inkooporganisatie Intrakoop en accountant Verstegen op basis van een jaarlijks onderzoek. Brancheorganisatie GGZ Nederland herkent het beeld en zegt dat vooral het tekort aan psychiaters in het hele land merkbaar is. Lees meer>>


Wachtlijst

Volgens GGZ Nederland is het niet terecht dat zorgverzekeraars niet willen meewerken aan uitbreiding van het budget voor ggz-hulp: ‘Wij weten dat er bij de zorgverzekeraars nog voldoende geld is voor behandelingen in de GGZ. Wat wij zien, is dat zorgverzekeraars het beschikbare geld onvoldoende inzetten om tot verhoging van budgetafspraken te komen. Daardoor kan een instelling gedwongen worden een behandelstop voor een bepaalde zorgverzekeraar af te kondigen of lopen de wachttijden op.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.